Stále v pohybu
Možná jste nabyli dojmu, že se tomu tak stalo již mnohem dříve. Podle odborníků však právě ve dvou letech začíná období nadměrné tělesné aktivity. Vaše dítě už neobjevuje svět pouze očima a ústy, ale chce všude vylézt. Vyleze na stoličku a bliká vypínači, dokud nepraskne žárovka. S oblibou leze po schodech. Rádo se schovává. Vyšplhá, kam ho napadne, třeba na kuchyňskou linku, která pro něho není právě tím nejvhodnějším místem na hraní, o to je však zajímavější. Z uvedeného vyplývá, že Váš miláček nemůže být ani chvilku bez dozoru. V tomto věku si děti obvykle způsobí nejvíce úrazů. Musíme proto náš domov přizpůsobit tak, abychom jejich výskyt co nejvíce minimalizovali. A z toho musíme vycházet také při zařizování dětského pokoje. 

Vlastní teritorium
Každý dvouletý uličník je šťastný, když má pro sebe svůj vlastní koutek. V dvoupatrových domech, kdy kuchyně a obývací pokoj jsou obvykle umístěny v prvním podlaží, mívají malé děti kromě vlastního pokoje zařízený také svůj vlastní koutek nedaleko kuchyně, nejčastěji v navazujícím obývacím pokoji, aby je maminka měla stále na očích. Co by mělo být jeho součástí? Stačí malá skříňka a stoleček se židličkou. Dítě si sem přenese část hraček ze svého pokoje, nebo si půjčí něco od maminky (vybavení kuchyně, zejména doplňky z plastu se těší velké oblibě) a hraje si v její blízkosti. Ta se může věnovat své práci lépe, než tomu bylo doposud, kdy dítě vyžadovalo nepřetržitou pozornost a nedokázalo se samo zabavit. Většina dvouletých dětí se již dokáže zabavit sama, musíte však neustále po očku sledovat, čím se baví!

Malý stěhovák 
Nyní se ale přesuňme z přechodného bydliště v prvním podlaží do samotného dětského pokoje. Prioritou je nadále bezpečnost, vyvarujte se nábytku s ostrými hranami, stejně jako nestabilních kousků, které mohou na Vaše děti velmi snadno spadnout a způsobit jim vážná zranění. Děti v tomto věku s oblibou šplhají po nábytku, u skříní a knihovniček proto vřele doporučujeme ukotvení ke stěně. Pro radost však dětem můžete dopřát stolek se židličkou, který mohou libovolně přemísťovat. To totiž malé stěhováky neuvěřitelně baví! 

Na podlahu v dětském pokoji pro nemluvňata jsme doporučovali upřednostnit spíše parkety nebo lamino před kobercem, a to z důvodu výskytu roztočů a následného rizika vzniku různých alergií. Toto doporučení nadále přetrvává. Většina dětských her se totiž stále odehrává na zemi, kde by měl být umístěn spíše jen menší kobereček nebo hrací deka. 

Co děti potěší?
Co dětem kromě obligátního vybavení, jako je postýlka, šatník a stoleček se židlí, udělá radost, to je malý gauč nebo sedací pytel či vak, z něhož si vytvoří skvělou prolézačku. Tak pozor, ať padají do měkkého. Dále je potěšíte malou knihovničkou se spoustou obrázkových knížek v tvrdé vazbě. Ovšem za předpokladu, že jim z nich budete občas číst také Vy sami. A co do třetice? Vybudujte jim parádní úkryt, kam se mohou schovat, který může mít podobu třeba barevného stanu, nebo křesílka se zatahovací stříškou. 

Pohodlí a bezpečí
Dbejte na to, aby se děti ve svém království cítily spokojeně a bezpečně. K jejich pohodě mimo jiné přispěje vymalování pokoje příjemnými pastelovými barvami. Zelené, modré nebo žluté stěny pak můžete navíc zkrášlit samolepicí dekorací, nebo na ně dětem něco namalovat sami. Protože děti také rády malují samy, vyplatí se omyvatelné zdi. 

Nezapomínejte, že vhodně zařízený a vybavený dětský pokojíček není pouze zdrojem zábavy a odpočinku pro jejich samotné obyvatele, ale také zdrojem odpočinku pro Vás samotné.


Foto: Samphoto