Jejich obrovskou výhodou je to, že se dají znovu rozebrat a zase složit a díky této vlastnosti lze bez problémů vyměnit poškozený kus. Po složení se dá navíc podlaha okamžitě používat.


Na co je třeba při výběru parket dávat pozor?


Vůbec nejdůležitějším kritériem pro výběr podlahy je její odolnost pro prostředí, v jakém bude podlaha zatěžována.

Jinou zátěž má podlaha v kanceláři, jinou například v domku. Parkety jsou označeny vždy symbolem, pro jaký jsou stvořeny.

Další nezanedbatelnou položkou je složení (tloušťka lamel, skladbou jednotlivých vrstev aj.) podlahy, která má podle různých vylepšení také různou cenu.

Rozhodně nepodléhejte různým akcím, kdy parkety pořídíte za neuvěřitelně nízkou cenu. Bohužel cena odpovídá kvalitě a pokud nechcete za krátkou dobu podlahu dělat znovu, určitě dbejte na kvalitní značku.

Pro výběr jsou také důležité izolační schopnosti podlahy, díky kterým s výrazně mohou snížit náklady na topení.

Určitě je také třeba brát zřetel na intenzitu, se kterou se bude podlaha využívat. V kuchyni, předsíni je většinou zatěžována nejvíc, oproti tomu ložnice není se zátěží tolik náročná na odolnost.

V neposlední řadě je důležitý také výběr dekoru, který by měl ale následovat až po výběru, který zohledňuje především vlastnosti podlahy.

Nejrozšířenějším a stále nejvíce oblíbeným vzorem laminátu je imitace dřevěných struktur. Díky množství vzorů a barev vše závisí na vašem vkusu a také na záměru, pro jakou podlahu laminát vybíráte. Děti určitě ocení veselejší barevný vzor více, než imitaci světlého dubu.


Má laminátová podlaha i nějaké nevýhody?

 

Jednou z nevýhod je, že při poškození je třeba špatný kus vyměnit, nejde pouze vybrousit a pak zakytovat, jako je tomu u klasických dřevěných podlah.

Laminát je všeobecně hlučnější a chladnější materiál, než je dřevo.

Laminátová podlaha rozhodně není vhodná do koupelny či prádelny. Voda je živel, se kterým se laminátová parketa ještě nevyrovnala.


Pokud si nejste jisti při výběru podlahy, jistě stojí za to nechat si poradit od kvalifikovaného odborníka, který vám jistě zaručí to pravé lamino pro váš dům či byt.


Foto: archiv firmy Pergo

Přečtěte si také: Ratan