Univerzální dílna
Každý kutil dává přednost jinému materiálu a podle toho si pak zařizuje svou dílnu. Je tak potřeba si nejprve uvědomit, jestli se častěji pracuje se dřevem nebo kovem. K tomu je pak nutné přizpůsobit vybavení. V první řadě pracovní stůl, také nářadí a různé přístroje. ideálním kompromisem je tak univerzální dílna, kde se bude moci pracovat s kovem i dřevem.

Základní vybavení:
• stůl
• osvětlení
• regály do dílny
• nářadí, svěráky, úklidové pomůcky

Stabilní stůl
Ponk se svěrákem je základ každé správné dílny. A Stolu v dílně, který slouží na obrábění kovů a práci s nimi se říká ponk. naopak v dílně truhlářské, se stolu říká hoblice, Ať už je stůl určen k jedno nebo druhému účelu, musí být vždy stabilní, bytelné a musí vydržet nešetrné zacházení.

Dílenský ponk
Dílenský ponk se většinou vyrábí z ocelových profilů a pracovní desky mají minimální tloušťku 5 cm. Zámečnické ponky jsou velmi často doplněny od šuplíky vyrobené z lisovaných plechových profilů a vestavnou skříňkou ze stejného materiálu.

Truhlářská hoblice

U truhlářské hoblice, která se ta úplně klasickému stolu nepodobá a základem je, aby vydržela časté a silné rány těžkým kladivem. Hoblice se většinou vyrábí ze dřeva, a to především masivního. Obvykle je připevněná k podlaze nebo ke stěně. Hoblice je možné doplnit různými vozíky, které mohou být z kovu.

Posviťte si na to
Jelikož dílna slouží většinou na práci, a to nejen se velkými předměty, ale také úplně malými, je potřeba na práci hlavně vidět. Důležité je tak kvalitní osvětlení. Rozhodně nestačí jedna stolní lampička. nejen, že na práci pořádně neposvítí, ale namáhá se tak zrak více než by měl a mohlo by dojít k jeho poškození.

Základem by měla být dostatečně velká okna, ale pokud to místnost nenabízím je nutné nainstalovat dostatek horního osvětlení nebo odstupňované osvětlení, které bude nejintenzivnější nad pracovní plochou. Pokud se v dílně často pracuje s detaily a menšími předměty, je důležité také lokální osvětlení.

Dostatek úložného prostoru
Práce na domě jsou velmi různorodé, a proto je i její vybavení velmi široké. Ovšem ne všechno se používá každý den a je tak potřeba ho mít někde uskladněné. Ideálním úložným prostorem jsou kovové regály. Ty je možné poskládat podle potřeby, šířky polic se dají upravovat a je možné je doplňovat dalšími doplňky, jako jsou háčky, koše nebo police.

Dostatek nářadí
Existuje tzv. univerzální nářadí, které využije každý kutil a je jedno jestli raději pracuje se dřevem nebo kovem. Patří sem různé druhy šroubováků, klíčů, kleští a pilek apod. Mezi základní vybavení také patří kladiva, sady materiálů, jako jsou šroubky, matice, podložky nebo hřebíky.

Zapomínat by se také nemělo na elektrické pomocníky. Jedná se především o elektrické vrtačky, šroubováky, různé brusky a řezáky.