Schody a děti? Hrůza! 
Většině maminek malých dětí při představě schodů v dětském pokoji vstávají vlasy na hlavě hrůzou. Jak může někdo vůbec uvažovat o tom, že by něco tak nebezpečného umístil do dětského pokoje?! Jako by nestačilo, že jedny schody už spojují jednotlivá patra domu! Člověk se opatrně plíží za zády dítěte, aby je mohl holýma rukama zachytit, kdyby náhodou padalo. A když malý človíček svůj výstup bez úrazu dokončí, začne sestupovat dolů, což je pro něho ještě nebezpečnější! A co když dítě teprve leze? Nepropadne mezi sloupky v zábradlí? A co když tam vyleze v nestřeženém okamžiku, kdy maminka (nebo unavená hlídající babička) zrovna zaměří svou pozornost někam jinam!? Raději ani nedomýšlet. Na pohotovost denně přivážejí spousty dětí, které si způsobily různé úrazy. A co je alarmující, k většině úrazů dojde právě doma.

Praktický kus nábytku
Zastánci schodů zase mohou celkem s úspěchem namítnout, že schody jsou přeci velmi zajímavým doplňkem každého interiéru, a v takovém víceúrovňovém bytě mohou působit velmi efektně. My však tentokrát nebudeme zvažovat variantu, kdy se dětský pokoj rozkládá napříč dvěma podlažími. Namísto toho podrobněji prozkoumáte možnost umístění různých druhů nábytku, jejichž součástí jsou schody či schůdky, v interiéru dětského pokoje. 

Schody mohou být součástí tzv. víceúčelových obývacích stěn, sestávajících se z hracího (později studijního) koutku umístěného dole, lůžka na spaní nahoře a úložných prostor, které mají své místo po straně. Schody z boku stěny, sloužící k přemístění ze studijní do spací zóny, jsou mnohem bytelnější, a tedy i bezpečnější, nežli klasický palandový žebřík. Pod jejich nášlapy navíc mohou děti skladovat své hračky, školní pomůcky, časopisy a další poklady.

Rozdělení pokoje 
Výše zmíněný typ nábytku podstatně přispívá k úspoře místa, a tak je velmi oblíbený především v domácnostech, kde počet dětí převyšuje počet dětských ložnic, tedy v případě sourozeneckých pokojů. Starší ze sourozenců může pohodlně obývat svou stěnu, zatímco tomu mladšímu je prozatím vyhrazena druhá část pokoje, kde má svou postýlku, nízký dětský stoleček se židličkou a hrací deku. Až malý (nebo malá) o něco povyroste, rodiče mohou do dětského pokoje dokoupit druhou multifunkční obývací stěnu. Jestliže je mezi sourozenci značný věkový rozdíl, nebude třeba, dokupovat další, mladší ze sourozenců tento kus nábytku zdědí. (Výměnou za to ten starší dostane dětský nábytek pro svého vlastního potomka).

Vedle úspory místa další výhoda těchto stěn spočívá v tom, že umožňuje jasné rozdělení prostoru. A to nejen na pracovní či hrací a odpočinkovou zónu, ale také rozdělení ohledně toho, které části pokoje jednotlivým sourozencům patří. To pomáhá účinně předcházet mnoha sporům, ať už mezi sourozenci navzájem, či mezi rodiči a jejich dětmi. A co rodiče dále ocení? Třeba to, že stěny, jak bylo uvedeno výše, disponují velmi přehledně uspořádanými úložnými prostory, čímž podporují rozvíjet smysl pro pořádek.

Schůdky pro nejmenší
Další možností, jak propašovat schody do dětského pokoje, je zakoupení některého z prvků dětských hřišť, vhodných také pro použití v interiéru, například menší skluzavky se schůdky. Pomocí podobných prvků své dítě nejen dobře zabavíte, ale poskytnete mu i velkorysou šanci, jak se celkem bezpečně naučit chodit po schodech. Chce to jen, aby v blízkosti nebyly přítomny žádné ostré hrany. Přejeme Vašim dětem minimum úrazů a velké pokroky ve schodolezectví! 

Náš tip: Rolety