Prvním a asi nejjednodušším řešením jsou závěsy či rolety a žaluzie. Mají bohužel jednu velkou nevýhodu Tou je ta skutečnost, že se byt ocitá v šeru. Dalším záporným bodem je také vysoká schopnost chytat prach, což je potíží nejen pro hospodyňky, ale také například pro alergiky.


Ideálním řešením jsou v tomto případě venkovní rolety, které byt chrání proti slunci a zároveň nijak v bytě nepřekážejí, večer plně nahrazují závěsy a chrání vaše soukromí proti zvědavým očím. V neposlední řadě mohou plně zastat i funkci zabezpečení vašeho domu. Při výběru venkovních rolet je nejdůležitější vybrat si materiál a také systém ovládání. Nejčastějšími materiály jsou dřevo, hliník a plast. Při ovládání lze využít jak mechanického, tak i automaticky řízeného ovládání rolet.


Převážně v jižních zemích je běžné, že i obyčejné paneláky v létě zdobí různobarevné výsuvné markýzy. V naší zeměpisné šířce jsou výsuvné markýzy většinou  pouze u rodinných domků a obchodů. Naštěstí již i nově budované panelové domy jsou vystavěny i s markýzami, které chrání jak terasy, tak i okna bytů.
Použité textilie jsou velmi kvalitní, stálobarevné s nehořlavou, protiplísňovou a voděodolnou úpravou, díky níž plní funkci nejen slunečníku, ale také deštníku.
I zde je opět možnost vybrat si libovolné ovládání markýzy, od mechanického, po elektrické nebo elektrické s automatickým „myšlením“, kdy se markýza samočinně vysune při vysvitnutí slunce nebo zasune při špatném počasí.


Pokud vás zatím žádná varianta neoslovila, nabízí se řešení použití dřevěných okenic, které jsou půvabným a zároveň praktickým doplňkem pro váš dům. Okenice dokonale chrání dům jak před slunečními paprsky, tak i před zvídavými sousedy. V zimě působí zároveň i jako tepelná izolace a navíc každému domu dodají okenice i „lidský rozměr“. Vždyť takový dům s otevřenými okenicemi působí mile a vstřícně. Vhodným doplňkem okenic jsou také síťky proti hmyzu.


Ať už si zvolíte jakoukoliv variantu stínění, máte možnost vdechnout svému bytu či domu nezapomenutelnou pohodu a přívětivost, tolik potřebnou v dnešním hektickém životě.


Foto: www.markyzy-rolety-zaluzie.cz