Zahřát se očima?

Myslíte, že si z vás děláme legraci? Ne, neděláme. Zahřívání očima sice nemá tak vysokou účinnost jako jiné osvědčené metody, něco na tom však je. Stačí, když si uvědomíte, že to, zda je člověku teplo nebo zima mimo jiné závisí na stavu jeho mysli. A když si vzpomenete na klasické rozdělení barev do dvou skupin, na teplé a studené barevné odstíny, a na jejich schopnost ovlivňovat lidskou psychiku. Ve spojení se zařizováním interiéru už určitě tušíte, kam tím míříme.


Teplota v místnosti

Pokojová teplota se pohybuje v rozmezí od 18 do 24 stupňů Celsia. Závisí na několika faktorech. Mezi ty nejdůležitější patří světová strana, na kterou je dotčená místnost situována, druh a intenzita vytápění, způsob řešení interiéru a jeho design. Zaměřme se na poslední z těchto klíčových faktorů.

Pokud jde o způsob řešení interiéru, je pochopitelně důležitá celková výměra místnosti a výška stropu. Co se skleněných ploch týče, tato otázka je poněkud složitější, lze ji zvažovat opět v souvislosti se světovou stranou a s kvalitou izolace, dále pak zda se jedná o místnost ve staré zástavbě, nebo naopak v nové, či dokonce o místnost umístěnou v nízkoenergetickém či pasivním domě.

A pak už je na řadě design. Styl a způsob, jak zařídíte váš interiér, dokáže podstatnou měrou ovlivnit, jak teple se doma a v jednotlivých částech domu či bytu budete cítit. Jinak řečeno, vaše oči jsou senzory, kterými vnímáte prostředí kolem vás, a tak do jisté míry programujete pocit vašeho vnitřního tepla.


Přenosná dekorace

To, co je nám příjemné v létě, nám může v zimě připadat nepříjemné. A naopak. Jak to tedy udělat, abychom nemuseli měnit celkový interiér s každým příchodem nového ročního období, a přitom nám bylo doma jednoduše fajn? Věřte nebo ne, ale někdy postačí i několik drobných úprav. Místnost vymalovaná například meruňkovou barvou je příjemná jak v letním, tak v zimním období. Jestliže ji ve spojení s krémovým, hnědým (nebo v barvě přírodního dřeva) nábytkem vybavíte odpovídající přenosnou (to je důležité, aby vám přechod z letního času na zimní a naopak nedal příliš mnoho práce) dekorací, máte vyhráno. Tam, kde v létě stojí váza s čerstvými květy na bílém ubruse, může v zimě hřát vaše oči pohled na červenou dečku s krásnými svícny.

 

Co v zimě zahřeje

Chladné období u nás trvá poměrně dlouho. Proto je dobré vědět, jaké barvy, styly a prvky nás především v zimě zahřejí. Co se barev týče, v zimě pochopitelně preferujeme teplé odstíny. Červená barva je sice krásná, stimuluje aktivitu, je zdrojem energie a tepla, nehodí se však do každé místnosti a do každého ročního období. Protože však, jak jsme již výše naznačili, nechceme každou chvíli malovat či tapetovat, vyplatí se zvolit praktické kompromisní řešení, jako je například směs oranžové a bílé barvy, laděná odstínu do lososa nebo meruňky. Většina z nás si však s barvou stěn hlavu příliš neláme, a volí standardní bílé řešení. Ani v létě však není na škodu, když se bílá namíchá s nějakým teplejším odstínem, protože tak zútulní celkovou atmosféru místnosti.

Pojďme se ještě podívat, čím si v zimě opticky zahřát interiér. Krb se svícnem, to je nehynoucí klasika. Stejně tak vás zahřejí huňaté polštářky na vaší oblíbené pohovce. Důležitá je také barva světla, kterou produkují žárovky vašeho osvětlení. Dokonce i barva plodů na míse s ovocem či motiv obrazu. K zateplení místnosti přispívají závěsy v teplých odstínech, které v létě jednoduše schováte. 


Někdo to rád studené

Doufáme, že vás některé z našich tipů a nápadů, jak se v zimě zahřát pouhým pohledem, přinejmenším pobavily, a že se třeba některá z našich dekorací stala zdrojem inspirace.

Pokud jste však horkokrevní a je vám horko jak v létě, tak v zimě, možná chladivé bílé stěny budou to pravé pro vás. Můžete si vytvořit ledové království, skleněný nábytek a modrý nábytek, doplňky z elegantního kovu a ze skla a domácím textiliím můžete dopřát dekor sněhuláků a padajících sněhových vloček. Má to své výhody. Nezvaná teplomilná návštěva se u vás určitě dlouho nezdrží!

Přečtěte si také: Malá koupelna