Na trhu lze dnes nalézt několik alternativ zahradních grilů, které si mohou pořídit i ti, kteří zahradu, ani velký balkon či terasu nevlastní. Pokud máte štěstí a máte zahradu, další nutnou součástí bude zahradní nábytek.



Jednou z poměrně oblíbených možností je plynový gril. Jejich obsluha je totiž velmi nenáročná. Navíc během grilování nenadělají nepořádek, tak jako ty klasické grily - tuk, uhlí atd. Speciální rošty totiž zabraňují skapávání tuků (nehrozí tak vzplanutí grilovaných pokrmů) a zároveň ugrilované pokrmy na těchto plynových grilech chutnají stejně, jako na těch grilech klasických. Vzhledem k tomu, že grilujete v podstatě na plynu a nikoliv na otevřeném ohni, lze na těchto grilech připravovat pokrm i uvnitř. Jejich cena se pohybuje cca od 2 000 Kč.

K plynovým grilům bychom ještě mohli zařadit (možná méně známé) lávové grily. Ty fungují totiž v podstatě na stejném principu, avšak plynové hořáky zahřívají lávové kameny. Díky svému poréznímu povrchu absorbují tuk, který z masa při grilování odkapává, a to se pak stává mnohem zdravějším, a zároveň to zabraňuje vzplanutí grilovaného pokrmu. Další výhodou je pak i to, že lávové kameny jsou vlastně samočistící. Po každém grilování stačí lávové kameny pouze rozžhavit na co nejvyšší teplotu, při níž se veškeré nečistoty sami vypálí. A gril tak nemusíte už nikterak složitě čistit. Jedinou nevýhodou může být to, že lávové kameny při častějším používání vydrží zhruba jen jednu sezonu. Poté, co se začnou drolit, je zapotřebí je ihned vyměnit. Cena lávového grilu začíná na 3 000 Kč, nové lávové kameny lze pak pořídit cca od 250 Kč.

Další možností jsou grily elektrické. Bývají poměrně malé, tak aby na nich bylo možné grilovat právě i například doma, a neměli jste zároveň ani problém s jejich uskladněním. Velikostně bývají podobné například topinkovači či toustovači. Další jejich výhodou je i to, že elektrické grily neprodukují žádný kouř, a tak je grilování na nich zdravější. Ani jejich obsluha není nikterak složitá, stačí je pouze zapojit do zásuvky a můžete začít grilovat. Není tedy zapotřebí dlouhých příprav s rozžhavením uhlí atd. Cenově jsou velmi dostupné, ty menší lze pořídit již od 1 000 Kč.