Umíte si vybrat vhodný koberec?

Možná si říkáte, co je to za otázku, ale víte, že více než třetina lidí doma šlape po nesprávném koberci? Nejde tak ani o nešťastně zvolený barevný odstín, jako spíše o jeho velikost a použitý materiál. Drahého vlněného koberce o velké rozloze může být do kuchyně škoda. Laciný koberec z polyesteru zase pokazí celkový dojem z vašeho elegantně zařízeného obývacího pokoje. Kam tedy který koberec patří?


Kuchyně a jídelny

Dát si drahý koberec do kuchyně, není příliš šťastná volba. Přece jen kuchyně představuje pro koberce rizikové pracoviště. Každou chvilku se na podlaze objeví nějaká ta skvrna. Podlahová krytina v kuchyni s tím by proto měla předem počítat. Z tohoto důvodu se doporučuje, vybavit kuchyni podlahovou krytinou, která se snadno udržuje, a případné nežádoucí skvrny ji nemohou nenapravitelně poškodit. Tou koberec rozhodně není. Najdete zde spíše dlažbu nebo lina. Keramickou podlahu lze pak opticky zateplit a zútulnit několika menšími koberečky.

Pod nábytkem v jídelně to koberci sluší. Avšak ani v případě jídelny není tato podlahová krytina příliš praktická. Pokud se však koberce v jídelně nebo jídelním koutu nechcete vzdát, položte pod stůl levnější a hlavně snadno udržitelný konopný koberec. Ten krásný vlněný si schovejte do obývacího pokoje.


Obývací pokoje

Obývací pokoj je výkladní skříní celého bytu. Vlněný koberec s velkou hustotou uzlů si proto určitě zaslouží. Velmi populární jsou indické koberce nové generace, setkané z kombinace přírodního a syntetického materiálu, a to v poměru 1:1. Není pravda, že by je designéři navrhli pouze pro moderní interiéry. Pod klasickým nábytkem vypadají také zajímavě. Pokud však nemáte rádi kontrast mezi kobercem a nábytkem, zůstaňte věrni vlněným kobercům – třeba těm s orientálními vzory. Koberce se vzory jsou mnohem snadnější na údržbu než jednobarevné koberce. Na jednobarevných kobercích, ať už velmi světlých, nebo tmavých, vynikne každé smítko. Vzhledem k tomu, že obývací pokoj je určený k žití, během dne i večer se tu pohybují všichni členové domácnosti, smítkům se nevyhnete. Ten správný koberec v obývacím pokoji by tedy měl být dostatečně reprezentativní a snadno udržitelný. Je lepší, umístit jej do té části obývacího pokoje, kde se nejméně chodí.


Dětské pokoje a ložnice

Začněme pěkně od podlahy v dětském pokoji. Je zřejmé, že ti nejmenší človíčci naší planety by měli mít ve svém pokoji koberec z přírodního materiálu, vyrobený ekologickým způsobem. Na polyester proto raději zapomeňte! Jestliže chcete na koberci do dětského pokoje ušetřit, využijte spíše sezónních slev a výprodejů. Když budete mít štěstí, zaplatíte tak částku až o 30% nižší, než byla původní cena.

Vzhledem k tomu, že dětské pokoje také zrovna nepatří mezi místa, kterým by se smítka obloukem vyhýbala, jednobarevný koberec se do nich příliš nehodí. Nehledě na to, že děti mají rády barevné vzory a veselé obrázky.

Jednobarevný koberec si naproti tomu můžete dát do vaší ložnice. Zvolit můžete některý z moderních indických koberců, které jsme zmínili výše.


Je koberec ještě in?

Ano, koberec jako podlahová krytina je stále ještě v kurzu. Se stoupající oblibou plovoucích podlah a dlažby se postupně upouští od řešení, kdy je celá místnost pokryta jedním velkým kobercem od zdi ke zdi. Soudobým trendem je, pokládat na podlahu několik menších koberců.


Text: Markéta Veselá

Foto: Optimal Interier Design