Poradíme vám, jak tak učinit, aniž by váš mini byteček působil dojmem neupraveného vnitřku krabičky sardinek, přičemž vy jste tou nejmenší z nich.    

Bohužel nejste host

Co je malé, to je hezké? Toto tvrzení může být sice často pravdivé, nicméně v případě, kdy se pomalu nevejdete do bytu, je to celkem slabá útěcha. Malý byteček je určen spíše k přespání a k občasnému obývání než k žití. Prostor kolem 20m2 je standardní velikost hotelových pokojů, kde se předpokládá, že host bude většinu času trávit mimo pokoj, má zde však k dispozici ložnici a malou chodbičku se šatní skříní a příslušenstvím. Majitel nebo nájemník takto velkého bytu má však dvě zásadní nevýhody, a to, že zde nežije pouze velmi krátkou dobu, a že do tohoto prostoru, kdy ložnice bude zároveň sloužit také jako obývací pokoj, musí včlenit ještě kuchyňský kout, či spíše jeho demoverzi. I tomuto přání však lze velmi elegantně vyhovět.

 
Malé ale šikovné

Nebudeme vám nalhávat, že se nemusíte uskromnit. Vaše koupelna bude pochopitelně menší než koupelna ve standardně velkém bytě. Na rohovou vanu budete muset bohužel zapomenout, pakliže se nechcete vzdát třeba ložnice nebo kuchyňského koutu. Stylový sprchový kout, umyvadlo s toaletkou a toaleta, to je koupelna pro vás. Když ji elegantně zařídíte, například ve stylu marina, bílou s pruhovanými ručníky a modrými doplňky, na stěnu nalepíte módní samolepící dekoraci v podobě kotvící lodi či osamělého majáku, může se klidně stát, že vám ji kdejaký kamarád, obývající desetinásobně větší plochu, bude závidět. A z toho, že nemáte vanu, nebuďte smutní. Většina lidí, kteří mají v koupelně obrovskou rohovou vanu, se stejně většinou sprchuje. Vždyť to znáte, jak je to s tou kovářovou kobylou nebo kyselými hrozny. Když zatoužíte po koupeli, vyrazte do relaxačního centra.

 

Trh na vás pamatuje

Také co se kuchyňky týče, trh i bytoví architekti na vás pamatují. Existují totiž také mini linkymini spotřebiči, jako jsou například myčky. Informace o nich můžete načerpat kupříkladu na serverech o kuchyních, nebo zajít do kuchyňského studia a svěřit se zde odborníkům s vašimi starostmi. V budoucnu si budete dokonce moci pořídit moduly, z nichž si poskládáte malou kuchyňku jako stavebnici. Jednoduše si pořídíte jen ty moduly, které nezbytně potřebujete. Inspirovat by vás mohla také sklopná kuchyně turecké návrhářky Aslihan Yilmaz, která se vloni objevila v designérské soutěži X-08 National Design Competition v Turecku. Její rozměry plně respektují požadavky malých kuchyní, neboť všechny její části v době, kdy je nepoužíváte, můžete sklopit.

Jídelní kout spolehlivě nahradí barový pult se sklopnou židlí. Když vybavíte vaši kuchyňku sklopným nábytkem světlé barvy a barovým pultem, který je mimochodem in, a oživíte ji hezkými doplňky, bude vám v ní více než příjemně. Jak by se vám líbila kombinace bílého nábytku a doplňků s motivem tropického ovoce?

 
Několik rad na závěr

Pokud jde o nutnosti spojení ložnice s obývacím pokojem, nebudeme vás utěšovat, že mnoho lidí často usíná u televize, a když se vprostřed noci na chvilku probudí, řeší dilema, zda se přesunout do ložnice, či nikoliv, hlavní místnost byste měli zařídit postelí, stolem se židlí a křesílkem či pohovkou. Pak už zbývá prostor na lampu, zelenou rostlinu a menší knihovničku s TV stolkem. Vaší šatnou bude šatní skříň, sahající až ke stropu, buď v rohu hlavní obytné místnosti, nebo na přilehlé chodbičce. Potřebujete ještě trošku inspirace? Jak by se vám líbila kombinace šedé a bílé na stěnách, barevné doplňky, které vašemu životnímu prostoru dodají šmrnc?


A co dodat na závěr? Pamatujte na to, že skleněné plochy, jako jsou zrcadla, a světlé barvy opticky zvětšují prostor, tmavé jej naopak zmenšují a jsou sto navodit úzkostný dojem! Zařiďte se proto raději vesele!