Proč se roztočům líbí zrovna v posteli?


Výskyt nebezpečných roztočů není dobré podceňovat. Ne oni samotní, ale jejich výkaly, které vdechujeme, mohou stát za vznikem nepříjemných zdravotních problémů dýchacího ústrojí – celoroční rýmy, astmatu, kožních alergií – ekzému nebo celkového oslabení imunitního systému. Nedivme se, že právě postel se stala jejich oblíbeným stanovištěm. Vždyť komu by se nelíbilo na teplém, pravidelně vyhřívaném a zvlhčovaném místě! Pot, kterého během noci člověk vypotí někdy až 1 litr, spolu s šupinkami kůže, zbytky nehtů, chlupů a vlasů tvoří významnou část jejich jídelníčku. Chtě nechtě v posteli dlouhodobě vytváříme ideální podmínky pro pobyt nežádoucích mikroorganismů a jejich další rozmnožování.

Jak zamezit dalšímu množení?


Výskyt roztočů v posteli můžeme ovlivnit několika způsoby:

• Výběrem dostatečně prodyšné matrace, ideálně s využitím přírodních materiálů, které ze své podstaty eliminují výskyt roztočů.

• Vybavením matrace praktickým potahem, jež ochrání matraci před poškozením a znečištěním. Vybírejte takový, který lze sejmout, rozdělit na dvě poloviny a prát minimálně na 60°C. To je totiž teplota, při které se zničí většina nežádoucích mikroorganismů. Nemusíte ho prát s každou výměnou ložního prádla, 3x ročně je dostačující. Potrpíte-li si na luxus a estetický vzhled postele, vyberte si designový potah s moderními vzory.



• Používáním vhodné ochrany matrace. Chrániče matrace a nepropustné podložky jsou určeny pro uložení přímo na matraci, pod prostěradlo. V rozích jsou obvykle opatřeny všitými gumovými pásky pro lepší fixaci. Zabrání vniknutí tekutin a dalších nečistot do matrace, čímž významně prodlouží její hygienickou životnost. Chrániče matrace mají obrovskou výhodu - prodyšnost a pratelnost, v některých případech až na 95°C. Můžete je vhodit do pračky při každé výměně ložního povlečení.



• Pořízením krycí matrace (tzv. topperu) – prodlouží životnost vaší stávající matrace a zvýší její ortopedické vlastnosti. Je určena na všechny starší matrace, které nejsou výrazně proležené, i na zcela nové. K většímu komfortu spánku a odpočinku přispěje masážní profilace.



• Vybavením lůžka antialergickým polštářem a přikrývkou, nejlépe s výplní ze syntetických materiálů (duté vlákno). Možnost praní na vysoké teploty je opět velkou předností.

• Dodržováním některých pravidel: udržujte v ložnici vlhkost maximálně 50% a nepřetápějte; pravidelně větrejte a nenechávejte propocenou přikrývku vysychat na matraci; je-li to možné, vyneste za horkého letního dne matraci na sluníčko nebo v chladný zimní den na mráz, roztočům se to vůbec nebude líbit; pravidelně vysávejte prostor pod postelí i samotnou matraci, odstraníte nashromážděný prach a výkaly roztočů.

Dopřejte si zdravý spánek bez roztočů


Ať chcete nebo ne, hygienická životnost matrace je omezená, odborníci doporučují vyměnit matraci po 5-7 letech jejího užívání. Ovšem budete-li se řídit výše uvedenými doporučeními, bude vám matrace spolehlivě sloužit o něco déle, aniž byste ohrozili své zdraví a omezili spánkový komfort. Bohatou nabídku komfortních doplňků, které ochrání vaše lůžko před roztoči a prodlouží hygienickou životnost matrace, najdete na

www.matracetropico.cz.