Jak si tedy vybrat obklad, který vaší koupelně spolehlivě padne hned na poprvé?


Dvakrát vyber, jednou kup!

Najít pěkný obklad do koupelny je celkem snadné. Avšak vybrat ten správný přímo pro vaši koupelnu je úkol mnohem složitější. Začněme u keramických obkladů, které se v koupelnách používají nejčastěji. Je to z toho důvodu, že jsou odolné proti vodě, takže v koupelně obložené keramickými obklady může vaše rodinka cákat jako hejno divokých kachen, dobře vypadají a ten výběr! Jenže při výběru keramického koupelnového obkladu na vás čeká hned několik úskalí. Poté, co jste si prohlédli několik vzorníků a po pečlivém výběru se rozhodli, který druh dlaždice je pro vás ten pravý, můžete začít nakupovat!

Pokud vám můžeme poradit, nic proti praktickému nakupování po internetu, ale obkládání koupelny je celkem vážná věc, kterou neděláte mnohokrát za život, je tedy dobré, vidět vzorník na vlastní oči. Na obrazovce může přece jen dojít k určitému zkreslení. Až vám přijdou krabice s obklady v barvě, které se vám ve skutečnosti nelíbí, může už být pozdě. Reklamaci s uvedením, že barva vypadá jinak na obrazovce vašeho počítače a jinak ve vaší koupelně, vám jen tak někdo neuzná! Tuto skutečnost raději nepodceňujete! Vycházka nebo vyjížďka do vzorkové prodejny rozhodně stojí za to.


Další upozornění

Uvážili jste dobře výběr barvy obkladů? Víte, že když máte malou koupelnu, obložením se vám ještě zmenší? A víte, že když použijete obklady ve velmi tmavých barvách, zmenší se vaše vodní království také opticky? Světlá barva obkladů nejenže vaši koupelnu na rozdíl od tmavé opticky zvětšuje, ale také jí dodává optimistický nádech. A ten vám zejména v nevlídných chladných dnech přijde k duchu! Vždyť koupelna je jedním z prvních míst, které po ránu uvidíte. A říká se, jaké ráno, takový den.

Pokud chcete interiér vaší koupelny opticky zvětšit, použijte na podlahu větší dlaždice než na obklady stěn.

Při výběru vhodné barvy a designu nezapomínejte na bezpečnost. Vřele vám doporučujeme, dát přednost dlaždicím s antiskluzovým povrchem. Že nemají ty vaše v antiskluzový povrch? Nezbývá než na ně položit stylový antiskluzový kobereček nebo koupelnovou rohož.

Při nákupu obkladů si dejte pozor ještě na jednu věc, a to, zní to možná banálně, nicméně četné zkušenosti rozzlobených zákazníků tuto banalitu stírají, prostě si při přejímce zboží dejte pozor na to, ať jsou ve všech krabicích tytéž obklady! Stejné barvy a stejných rozměrů. Nepochybujeme o tom, že si dokážete správně spočítat, kolik metrů čtverečních obkladů na stěny a podlahu potřebujete. Pamatujte však při tom na minimálně pětiprocentní rezervu! Když vám třeba za pět šest let praskne nebo se jinak poškodí některá z dlaždic, náhradní díly budete horko těžko shánět.


Nejen keramika

Keramické obklady, to je klasika. Především italské a španělské keramické obklady mají dlouhodobou tradici a těší se velké oblibě. České výrobky však nezůstávají o mnoho pozadu. Při výběru koupelnových obkladů se však nemusíte omezovat pouze na keramiku. Pokud toužíte po originálnějším typu obkladů, můžete se rozhodnout pro skleněné mozaiky (poskládané obvykle na plastické síti) nebo dokonce pro dřevěné obklady. Zde se vzhledem ke specifickým vlastnostem, jako je zejména odolnost proti vodě, trvanlivost, chemická stálost a krásný vzhled, uplatňují obklady z teakového dřeva nebo levnější bambus. Tak dobře vyberte!


Foto: www.siko-koupelny.cz