Rozhodování o novém bydlení – dům či byt?
Hlavním důvodem, proč jsme začali přemýšlet o novém domě či bytě, bylo přání založit rodinu a dopřát jí komfortní bydlení. Dosud jsme bydleli v malých bytech v Praze a začali jsme se proto poohlížet po něčem větším. Nejprve jsme pátrali po bytech v Praze, protože kvůli našim zaměstnání jsme chtěli zůstat ve městě nebo alespoň někde poblíž. Zjistili jsme, že ceny bytů v Praze jsou astronomické, a proto jsme usoudili, že za stejnou cenu můžeme pořídit i nový dům někde poblíž Prahy.

Dodavatel ekologického bydlení - na doporučení
Naštěstí se nám podařilo najít brzo vhodný pozemek a od developera jsme dostali doporučení na firmu Bahal. Tím, že se Bahal specializuje na nízkoenergetické a pasivní domy, se nám přesně trefili do noty, protože jsme právě plánovali pořídit ekologický a úsporný dům, ideálně dřevostavbu.
Prostudovali jsme si prezentaci od Bahalu, ve které bylo popsáno téměř všechno, co nás zajímalo, včetně podmínek spolupráce a se ženou jsme se shodli, že se nám moderní domy od Bahalu líbí, a tak jsme si domluvili schůzku.


Ojedinělá nabídka na trhu s pasivními domy

Musíme říct, že celkově nám přišla nabídka od Bahalu hodně zajímavá, nicméně jelikož je to náš první dům, úplně jsme netušili, do čeho jdeme. Postupně jsme začali zjišťovat různé alternativy, ale i tím, co nám Bahal ukázal, vysvětlil a nabídl, jsme pochopili, že dostaneme něco jiného než to, co jsme doteď na trhu viděli. Dům, co se týká technologie, byl oproti klasickým domům úplně jiný. Také přístup firmy byl od samého počátku velmi vstřícný, ze setkání jsme byli příjemně překvapeni a rozhodli jsme se, že tímto směrem bychom se chtěli vydat. Nakonec jsme si vybrali typový dům z katalogu Bahalu, patrový pasivní dům Victoria.

Moderní pasivní dům Victoria

Rychlost výstavby nás překvapila

Z přístupu Bahalu jsme byli od počátku nadšeni, hlavně pan Jokeš (ředitel společnosti) si nás naprosto získal hned na prvním setkání. Čišelo z něj zapálení pro pasivní domy, je vidět že jim rozumí, sám v pasivním domě bydlí a to nás přesvědčilo, že investice do pasivního domu se vyplatí. Byli jsme potěšeni, že necítíme obchodní nátlak a bylo cítit, že věří v to, co nabízí. Navíc byl schopen zodpovědět do nejmenších detailů všechny naše dotazy i vysvětlit technické záležitosti ohledně výstavby i použitých technologií.

Z našeho laického pohledu byla samotná výstavba velmi rychlá a nesetkali jsme se s většími problémy v žádné části stavby. V našem okolí jsme se setkali s příběhy o negativních zkušenostech při výstavbě, občas to byly skoro až hororové příběhy, takže jsme rádi, že my jsme tohoto byli ušetřeni.

Bahal má inspirující vliv
Reakce okolí na dům jsou veskrze pozitivní. Už při výstavbě jsme slyšeli chválu a cítili zájem o použité technologie, lidé se nás ptali například na ocelovou konstrukci, která byla pro mnohé velmi překvapující. Při nedávné rodinné oslavě, na které se u nás sešla větší část rodiny, byli všichni nadšeni. Vybavení a moderní technologie si prohlíželi a dům se zájmem procházeli. Někteří příbuzní, i když nyní bydlí v bytě, začali uvažovat o možnosti postavit si podobný dům.

Dům je nejen hezký, ale hlavně se v něm skvěle bydlí
Naše pocity z bydlení jsou jednoznačně fantastické, máme velkou rodinu – malou dcerku, dvě kočky, tři psy a všem se nám v domě žije skvěle. Dům splňuje úplně vše, co jsme od něj chtěli a hodnotíme jej jednoznačně pozitivně. Použité moderní technologie nám tu zpříjemňují každý den, podlahové topení je příjemné jak pro psy, tak pro dceru, která v zimě nenastydne od země. Užíváme si klima i vzduch v domě, který je díky rekuperaci stále čerstvý. Velké obavy jsme měli ze zamlžených oken, které jsme v zimě měli v bytě pravidelně orosené, tím, že na oknech kondenzovala vlhkost. To tady naštěstí díky rekuperaci nehrozí, a když se ráno probudíme, i přestože celou noc byla okna zavřená, je v domě čerstvý vzduch.

Pocit bezstarostnosti pro všechny
Pasivní a nízkoenergetické domy od Bahalu bychom doporučili každému, především pak lidem, kteří mají rádi pohodlí a moderní technologie. Na ty si člověk velmi rychle zvykle. Dnes už je v podstatě vůbec nevnímáme, staly se každodenní součástí, které nám zpříjemňují život.

Možná někdo namítne, že prvotní investice byla vyšší, a kdybychom si ji odpustili, tak jsme mohli postavit náš dům trochu levněji. Na druhou stranu si myslíme, že investice do pasivního bydlení za to stojí a v budoucnu se nám peníze vrátí, obzvlášť když slyšíme, kolik v okolních domech platí za vytápění. Nás stojí ohřev vody a vytápění ročně kolem 7000 Kč.

V neposlední řadě nám dům dává pocit bezstarostnosti a klidu. Tím, že technologie nepotřebují složité ovládání a fungují sami v pozadí, nemusíme na nic myslet a přesně tohle se nám líbí.

Manželé O., Středočeský kraj