Pergolu je možné využít i jako garážové stání, kam můžete pod střechu a do stínu zaparkovat svoje auto, motorku, zahradní traktor nebo čím dál oblíbenější čtyřkolku. Ani garážovým stáním ale výčet možností využití pergol nekončí. Krom těchto užitných možností mohou být i velmi pěkným okrasným prvkem zahrady.

Není pergola jako pergola

Pro mnoho lidí je pergola chápána právě jako čtvercová nebo obdélníková stavba, pod kterou je možné zařídit posezení a celkově takovou odpočinkovou zónu v zahradě. Pergoly je možné zastřešit a tím rozšířit možnosti jejího využití. Nejčastěji jsou pergoly vyráběny z kvalitního smrkového dřeva, které je poctivě zpracované a velmi dobře přijímá nátěry. Pergolové prvky ovšem nemusí být jen velké stavby v zahradě, které jsou na pevno ukotvené v zemi. Pergolu si můžete dopřát i na balkon nebo terasu. Pro tyto místa jsou vhodné přenosné pergoly, jimž k ukotvení často napomáhají velké květináče, které jsou jejich součástí. Díky květináčům pergoly získají stabilitu a skvěle plní svoji funkci.

Pergola s posezenim a kvetinaci, pripravenymi pro popinave rostliny

Pergola jako zdobný prvek zahrady

Pergola může vytvořit i krásný ozdobný prvek, který bude hlavním bodem zahrady. Je to v případě, kdy pergola vytvoří ozdobnou treláž. Treláže jsou různé mřížové konstrukce a žebříky ze dřeva nebo jiných materiálů a slouží jako opora pro popínavé rostliny. Tyto mříže a žebříčky mohou být umístěny v zahradě samostatně nebo mohou být součástí některé zahradní stavby, kterou je právě pergola. V pergole jsou umístěny jako stěny a vytvoří tak krásný dekorativní prvek. Nejvhodnějšími rostlinami k vytvoření treláže jsou popínavé růže, břečťan, zimolez nebo plamének. Kupříkladu rozkvetlé pnoucí růže kromě krásné dekorace zajistí i velmi příjemnou vůni, která provoní celou zahradu.

Pergola s ozdobnou trelazi

Další možnosti

Kromě již zmiňovaných variant je možné pergolu využít jako plot. Poskytne vám tak dostatek soukromí před zvědavými sousedy nebo kolemjdoucími. Jako stěny pergoly je možné použít například mřížové desky nebo celé dřevěné stěny.

Vyuziti pergolovych prvku jako plotu

Jestliže použijete plné desky, budou chránit i před nepříznivým počasím jakým je silný vítr nebo déšť. Právě zmiňovaný vítr ale může pergolu využít jako větrolam a z tohoto důvodů musí být pergola velmi pevně a kvalitně ukotvená. Vítr dovede vytvořit velký nápor a těžká pergola by tak mohla způsobit i vážné zranění, pokud by se na někoho zřítila. Způsob uchycení pergoly závisí především na půdě nebo podkladu, kde je umístěna. Ukotvení je možné provést pomocí betonových patek nebo samozavrtávacích vrutů.