U každé exotické dřeviny je třeba počítat s určitými specifiky, a tak si v dnešním článku představíme ty nejzajímavější druhy. Obecně však platí, že pokud pro vaši podlahu používáte exotické dřevo, můžete se spolehnout na jeho tvrdost. Tím pádem bude vaše podlaha nejen odolnější, ale rovněž bude lépe odolávat deformaci.

Pojďme si nyní představit několik nejpoužívanějších a nejznámějších exotických dřevin


Dřevina Teak


Teak patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější dřeviny. Teak se ideálně hodí do vlhkých místností (koupelna, prostor okolo sprchy nebo bazénu). Proti vlhkosti je velmi odolný, a tak se nemusíte bát žádné deformace v důsledku vlhkého nebo mokrého prostředí. Specifické vlastnosti teaku jsou dány jeho biologickou stavbou – dutá vlákna a mastné kyseliny fungují jako přírodní „ochranný obal.

 

Dřevina Merbau

Dřevina, která pochází z oblasti Indonésie nebo Malajsie. Vyznačuje se až hnědočerveným odstínem a patří mezi nejtvrdší a nejodolnější dřeviny. Merbau se může pochlubit vysokou stabilitou a je to velmi odolné dřevo proti napadení hmyzem. Pokud hledáte opravdu nezničitelnou a rozměrově stálou podlahu, je tento typ dřeva přesně to pravé.



Dřevina Wenge

Z Afriky pocházející dřevina Wenge se vyznačuje originální a stylovou strukturou barev. Ideálně se hodí do luxusních příbytků nebo honosných místností. Díky své hnědé až černé barvě je toto odolné a exotické dřevo vhodné takřka do každého interiéru.

Dřevina Iroko

Iroko pochází ze Západní a ze Střední Afriky a dokonale se hodí pro jakoukoli stavební činnost ve venkovních prostorách. Dřevo je velice pevné a do jisté míry ho lze zaměnit s teakem. Pro jeho využití není nutná takřka žádná impregnace.

Údržba a péče

O podlahu z exotických dřevin je třeba náležitě pečovat. Standardně se používá voda a přípravek na ošetření dřeva. To bohatě stačí, ale musíte dávat pozor, aby přebytečná tekutina nezatekla mezi spáry a do mezer. Riskujete tak změnu rozměrů a zničení podlahy. Pokud máte lakovanou podlahu, je možné její přeleštění. Olejové podlahy je ideální zamést nebo vysát a jednou za rok kompletně ošetřit. Ve vašem specializovaném obchodě vám podají bližší informace, jak podlahu ošetřit. Obecně však platí, že je dobré využít služeb specializované firmy. Vice informací o dřevěných podlahách naleznete zde.