Samozřejmě je použití té správné barvy základem při změně designu bytu, ale vzor může udělat i z naprosto nevýrazné barvy naprosto dokonalý výtvor, pokud víte, jak na to.


Základem je vědět, jaký styl chcete vytvořit. Pro venkovský potřebujete kostky, pro viktoriánský zase kosočtverce, každý styl má něco dominantního.

A rozhodně si nemyslete, že vzor můžete použít pouze na stěnách.

Kdepak…vzor jako takový může být na stěnách, podlahách, nábytku i textiliích. Nebojte se trošku experimentovat, popustit uzdu fantazii, výsledek vás jistě potěší.


Vzory na stěně

Vzory můžete použít nejen ke změně vizuálních proporcí pokoje, ale také jimi můžete zakrýt drobné nedostatky či nevzhledné části místnosti.

Jestliže chcete místnost opticky rozšířit zkuste pouvažovat o vodorovných pruzích, které v člověku vyvolají pocit širšího pokoje.

Svislými pruhy zase můžete místnost opticky zvýšit, což oceníte především v pokojích s nízkými stropy. Máte li nerovné stěny, pruhy na ně mohou upozornit a ještě více je zvýraznit. Při takových odchylkách je lépe použít drobnější a jemnější vzory po celé místnosti.


Vzory na podlaze

Zkuste k použití vzorů využít třeba podlahu.

Uvědomte si, že právě podlahy zabírají v bytě velké prostory, mnohdy větší, než stěny, které jsou zakryté nábytkem a často vám právě zaskládané stěny nedají mnoho volného prostoru k využití vzorů.

Podlahy jsou prostě dokonalé k tvoření zajímavých designů. V koupelně vás může potěšit třeba motiv mořských živočichů, ono šlapat na kachličky se vzorem písku, tu a tam mít mušli nebo třeba mořského koníka je opravdu velmi krásné. Navíc takový vzor dokáže navodit relaxační náladu a přiznejme si, že pocit pohody potřebuje snad každý člověk.


Kombinace vzorů

Máte-li odvahu a alespoň trošku cit pro soulad, hravě si poradíte i s tím, jaké vzory, barvy a motivy lze kombinovat. Rozhodně nebudete chybovat, když začnete u sladění jednotlivých barev a komponentů. Volte tedy takové vzory, které jsou stejného typu barev a motivů. Stačí použít i velmi jednoduchý prvek, jako je například pruh. Díky několika různým odstínům pruhů můžete vytvořit v místnosti velmi zajímavé a netradiční vzory.

Možností jak kombinovat je opravdu mnoho. Dalšími materiály, které lze využít, mohou být záclony a závěsy, stylově stejný koberec nebo polštáře na pohovce.

Máte na stěně čtverce nebo obdélníky? Nebojte se je použít také na koberci nebo třeba zkuste pořídit lustr stejného tvaru.

Pokud to nebudete přehánět uvidíte, že se vám díky pár kouskům stejných motivů podaří dokonale vystihnout místnost, její úlohu, ať již to má být místo pro odpočinek v jemných jarních tónech nebo výrazný dětský pokoj stvořený k hrám a tajným fantaziím vašich dětí.


Pokud jste se rozhodli pracovat se vzory, neuspěchejte to. Dejte čas svým představám, zkoušejte, plánujte a doplňujte pozvolna, v klidu a s rozmyslem. Určitě není třeba pokoj udělat za jeden den. Ono i zde platí známé pořekadlo, dvakrát měř a jednou řež.


Foto: Tv Prima - Jak se staví sen