Mezi základní otázky, které si odpovědět patří několik následujících. Nejprve promyslete, jak velký pozemek máte v plánu sekat. Bude se jednat pouze o nezbytně nutné sekání nebo budete chtít každý týden trávník udržovat? Kolik se chystáte investovat do stroje a jaké jsou vaše požadavky na jeho příslušenství? Tyto základní požadavky si ujasněte a řiďte jimi svůj výběr.

Nedostupnější a nečastější volbou je rotační sekačka se sběrným košem. Právě koš je šikovným pomocníkem, který sbírá nejen posekanou trávu, ale i další nečistoty z trávníku. Jejich práce závisí na principu horizontálně rotujících nožů. Tyto sekačky lze dále rozdělit na elektrické sekačky, benzinové sekačky bez pojezdu a benzinové sekačky s pojezdem.



Majitelé menší ploch k sekání, kteří nesekají příliš často, volí variantu právě elektrické sekačky. Ocení je také ti, kdo uvítají tichý chod stroje. Jejich obsluha a údržba je také nenáročná. Ovšem vždy myslete na to, že s elektrickými sekačkami jste odkázáni na blízkost elektrického zdroje a vždy za sebou budete mít elektrický kabel. Při sekání s tímto typem sekačky věnujte zvýšenou pozornost, abyste kabel nepřesekli.

Omezení v podobě elektrického kabelu odpadne, pokud zvolíte benzinovou rotační sekačku. Jsou ideální na větší plochy a poradí si i s hustším porostem. Jako pohon u benzinových sekaček nalezneme čtyřtaktní spalovací motor. Nutné je dbát na větší údržbu stroje. Díky pojezdu nemusíte sekačku tlačit, stačí jí udávat směr. Toto příslušenství usnadní vaši práci, proto o něm není nutné dlouhých úvah.

V případě, že chcete ušetřit váš čas a námahu, jasnou volbou je tedy zahradní traktor. Díky němu bude vaše zahrada během chvíle upravena. Ovšem zahradní traktor se využívá na rovinatých plochách již udržovaného trávníku.

Pokud naopak provozujete občasnou údržbu větší travinaté plochy, vybírejte bubnovou sekačku. Každý nepřístupný terén bude hračkou pro sekačku tohoto typu. Je vybavena výkonným čtyřtaktním motorem a šípovými koly.



Nákup sekačky je investicí na několik let, proto se nevyplácí šetřit.