Historické ovoce

Víte, že na jahodách si člověk pochutnával už v době kamenné? Nebyly to samozřejmě velké zahradní jahody, jaké pěstujeme v poslední době. Pračlověk se krmil malými plody výrazné chuti, které dnes známe jako lesní jahůdky. Je historicky doloženo, že pěstování jahod pokračovalo i ve starověku. Ve starém Římě byly oblíbenou pochoutkou. Ve středověku si je zase pěstovali mlsní mniši na svých klášterních zahrádkách. Jak víte, mniši vždycky věděli, co je dobré. Věnovali se pěstování vinné révy a dalších sympatických rostlin. Na ovoce králů jahody povznesl až Ludvík XV., jehož zahradník se díky zkřížení několika druhů dovezených z amerického kontinentu stal otcem odrůdy s velmi chutnými a velkými plody, jahodníku ananasového. A dost už bylo historie, pojďme si nyní posvítit na to, co jahodník ke svému spokojenému a plodnému životu potřebuje!


Začněme od půdy

Tak jako při stavbě a zařizování domu začínáme od podlahy, s jahodami začneme pěkně od půdy. Dobře připravená a vyživená půda je totiž hlavním předpokladem úspěšného pěstování jahod. Záhon můžete na novou sezónu připravit již na podzim, nebo počkat až do jara. Záleží na tom, co dobrého rostlinkám jahodníku připravíte. Hnůj, nejlépe koňský, se zpravidla naváží na podzim, zatímco kompost stačí navést až několik týdnů před vlastní výsadbou. Počítejte s tím, že jako královská rostlina je jahodník velmi náročný, a tak na metr čtvereční záhonu přijde minimálně pět kilogramů hnoje nebo kompostu. Před výsadbou nezapomeňte vpravit do půdy hnojivo, které dodá Vašim rostlinkám živiny až na několik měsíců dopředu, například Kristalon, což je hnojivová směs namíchaná speciálně pro jahody. Připravením půdy před vegetačním obdobím však Vaše vyživovací povinnost zdaleka nekončí. Jahody nutně potřebují další hnojení také během svého vegetačního období.

 

Kdy vysadit?

Odborníci doporučují spíše jarní výsadbu, protože ještě na podzim téhož roku se rostliny rozrostou a Vy tak získáte další přírůstky. Kromě toho na jaře vysazené rostliny mohou využít zimní vláhy a lépe se ujmou. Naproti tomu podzimní výsadba se vyznačuje větší mírou úhynu zasazených jahodníků (rostliny jsou v tomto období slabé), a to i když je dostatečně zaléváte. Problém totiž nespočívá v nedostatku vláhy, ale v neschopnosti rostlin, vláhu přijmout.

A kdy přesně vysazujeme rostliny jahodníku? Pokud jste se rozhodli pro jarní výsadbu, učiňte tak v dubnu či květnu. Na podzim zase připadají v úvahu měsíce srpen a září.


Přiměřená zálivka

Jahodník je náročný také, co se zavlažování týče, a to zejména od období květu po dozrávání plodů. Je to celkem logické a podobné jako s matkou, která rovněž potřebuje nejvíce živin v období těhotenství a kojení. Jahody sice potřebují dostatek vláhy, na druhou stranu jsou však náchylné k onemocnění plísněmi. Pěstitelé jahod, kteří chtějí nebezpečí plísní a nežádoucí hniloby eliminovat, často používají k podkládání jahod slámu nebo velmi oblíbenou černou fólii. Toto řešení je vhodné nejen pro zahrádkáře, kteří přijíždějí na zahrádku pouze několikrát do měsíce a s hrůzou pak zjišťují, jaké škody jim napáchaly plísně, hniloba a houbovité infekce. Výhoda této fólie spočívá v tom, že nepropouští světlo a udržuje pod sebou vlhko. Navíc se půda pod fólií zahřívá, a když svítí sluníčko, vzniká zde ideální prostředí k pěstování jahod. Mnoho pěstitelů si pochvaluje, že díky této fólii, která mimochodem vydrží několik sezón, mají mnohem lepší úrodu.


Dobrou chuť!

Takže milí pěstitelé, pamatujte, že hlavní kouzlo úspěchu spočívá v dobře vyživené půdě, ve výsadbě provedené v ten pravý čas, v dostatečné zálivce a podle zkušeností mnohých z Vás také v aplikaci černé fólie! Ať se Vašim jahodám daří! A nezapomeňte dát ochutnat také sousedovi!