Difúzně otevřené dřevostavby, které Vám níže představíme, jsou nejen cenově příznivé a úsporné na provoz, ale především zdravé na bydlení. Tyto vynikající užitné vlastnosti jsou dány ověřeným stavebním systémem Naturdom od Knauf Insulation.

Důležitý je celek
„Velká část zákazníků řeší s větším důrazem to, jakou baterii si vyberou k umyvadlu, než to, jak bude jejich dům fungovat jako celek. Těm, které zajímá funkce všech jednotlivých prvků, které jsou ve stavbě použity – stejně jako jejich vzájemné působení – jsme schopni poskytnout kvalifikovanou odpověď. Stavíme difúzně otevřené nízkoenergetické dřevostavby a víme jak i proč,“ říká Petr Zapletal ze společnosti Zelené domky.cz, s. r. o., která k výstavbě dřevostaveb používá stavební systém Knauf Insulation – jmenovitě ověřený systém Naturdom, který umožňuje vytvoření difúzně otevřených skladeb obvodových konstrukcí, a to pro standardní, nízkoenergetické i pasivní budovy.

kvalitni drevostavba

Konstrukce Zeleného domku
Čím přesně je tedy konstrukce Zeleného domku tvořena? Vnitřní stranu tvoří standardní součástí konstrukce: vnitřní opláštění tvořené sádrokartonovými deskami Knauf se skvělými akustickými parametry (v koupelnách se používají desky Knauf se zvýšenou odolností proti vlhkosti), instalační předstěny (ve kterých se provádí rozvody všech sítí bez narušení funkcí ostatních vrstev), parobrzda Knauf Insulation LDS 2 Silk, variantně LDS 100 zajišťující vzduchotěsnost konstrukce při současném zajištění takového toku vlhkosti, kdy je dosaženo co možná nejlepší bilance vlhkosti, nosný dřevěný rám vyplněný izolacemi řady Naturoll (určené speciálně pro použití ve dřevostavbách) a ztužující opláštění v provedení s pomocí difúzně otevřených desek od Knauf Insulation.

Pokud jde o vnější stranu domu, zde zajišťuje ochranu před ztrátami tepla Zeleného domku fasádní minerální izolace Knauf Insulation FKD N C2. Oboustranný silikátový nástřik usnadňuje lepení a stěrkování, přispívá k ochraně minerální vlny proti vlivům počasí, má lepší přilnavost a šetří materiál. Difúzně otevřené zateplení fasád pomocí minerální izolace FKD N C2 představuje jednu z nejmodernějších a nejúčinnějších izolací z minerální vlny na českém trhu.

moderni drevostavba

Na detailech záleží
Jak dále zdůraznil pan Zapletal, pro dřevostavbu je zásadní právě provedení detailů. První, co člověka na stavbě Zeleného domku zaujme, je preciznost, s jakou řemeslníci pracují. Systémová skladba má jasná pravidla a použité materiály k sobě pasují. Při stavbě základní rámové konstrukce dělníci správě umísťují pásy parozábrany mezi jednotlivé spoje konstrukce tak, aby bylo možné po vložení izolace provést parotěsné spojení se zbytkem konstrukce. Právě vzduchotěsnost konstrukce na vnitřní straně je důležitá pro funkčnost i životnost dřevostavby. V případě využití výrobcem schváleného, atestovaného a certifikovaného systému v celé skladbě domu je tato vlastnost zajištěna.
To v praxi znamená, že prostředí uvnitř domu je zdravé nejen díky použití vysoce kvalitních a zdravotně nezávadných přírodních materiálů, ale i díky zvolenému technologickému postupu, který garantuje odborný stavební dozor. Když k tomu ještě připočteme výhodu příznivé ceny a dlouhé životnosti, pochopíme, proč se Zelené domky těší rostoucí oblibě a čím dál více zákazníků si v nich přeje žít.

interier drevostavby

Prohlídka Zeleného domku
A jak takový typický Zelený domek vypadá z pohledu jeho obyvatele? V případě stavby, kterou jsme navštívili, se jednalo o na první pohled klasický dům, jehož charakter a proporce odpovídají tradičním domům, na které jsme v české krajině zvyklí. Užitná plocha činí 150 m2. Dům má obytné podkroví pod sedlovou střechou a garáž. Jeho základ tvoří betonová deska.
V přízemí se nachází obývací pokoj s kuchyní, koupelna, WC a technická místnost. Z obývacího pokoje pak vedou schody do obytného podkroví se třemi ložnicemi, šatnou a koupelnou. Vzhledem k nízkoenergetickému charakteru stavby budou k vytápění sloužit elektrické topné folie v podlahách.
Cena domu na klíč je 2 100 000 Kč. Roční náklady na provoz by včetně garáže, studny a čističky odpadních vod neměly přesáhnut 20 000 Kč.

Pokud tedy toužíte po moderním zdravém, cenově dostupném a na provoz nenáročném bydlení vysoké kvality, difúzně otevřené dřevostavby v nízkoenergetickém standardu jistě splní Vaše nároky. Více o nich se dočtete na stránkách www.zelenedomky.cz.
logo Zelene domky