Doba krabičková má svá plus

Není divu, že někteří z nás mají často potřebu, alespoň na chvilku uniknout z civilizovaného světa plného techniky. Ať už je to procházka směrem k romantické zřícenině ukryté v zelené přírodě nebo chvíle strávená ve spoustě pěny v nostalgické retro vaně, zejména příslušnice něžnějšího pohlaví hledají tuto formu odpočinku. Pro mnohé z nich, především pro ty dříve narozené je pobyt na tomto světě do jisté míry stresující, právě protože je zde spousta zlepšováků, s nimiž se potřebují naučit pracovat. Záhadný přístroj, věcička, nebo software, který byl doposud pouze zdrojem nepříjemné jistoty, se však po jisté době často stane velmi oblíbeným a používaným, a dokonce zábavným, pomocníkem. Doba plná krabiček a přístrojů má prostě také svá plus. A není jich málo. Koupelnový software, prográmek, který vám spolehlivě nahradí zmíněný čtverečkovaný papír a tužku, je toho věrným důkazem.

 
Návrh interiéru pomocí software

Pokud chcete navrhnout některou z místností vašeho domu či bytu, nebo klidně všechny, můžete použít programy, které slouží k navrhování interiérů. K tomu, abyste mohli tyto programy používat, stačí funkční počítač s připojením na internet a dostatečnou operační pamětí, což je záležitost, kterou má většina z nás běžně k dispozici. Mnoho těchto prográmků si můžete volně stáhnout na zahraničních, ale i na českých serverech. Nejdále jsou v tom Spojené státy, kde je návrh interiéru pomocí tzv. planner běžnou záležitostí. Na webech s extenzí com lze stáhnout celou řadu plánovačů a průvodců. V českém znění je takový prográmek ke stažení například na webu firmy Ikea. A kde si můžete tyto prográmky stáhnout? Najeďte si třeba na http://www.bathroom-guides-planner.com/planner/planner.htm nebo na http://www.ikea.com/ms/cs_CZ/rooms_ideas/splashplanners.html.

 

Buďte opatrní!

Při stahování prográmků však buďte opatrní. Nikdy je nestahujte v případě, že nemáte dobré antivirové programy. V současné době například koluje mezi uživateli email s přílohou, který navádí k instalaci přiloženého software, údajně domácího plánovače interiéru Ikea, který od této firmy nepochází a místo domácího plánovače obsahu škodlivý software Trojan, který se automaticky nainstaluje po otevření přílohy. Jak vidíte, doba krabičková má i svá mínus. Nenechme se tím však odradit a pojďme se podívat, jak takový prográmek ve skutečnosti funguje.


Jak prográmek funguje?

Princip fungování tohoto typu software je poměrně jednoduchý a je v zásadě stejný, ať už plánujete technickou místnost, kuchyni, nebo příslušenství. Po stažení software, který se otevře buď automaticky, nebo kliknutím na příslušné pole, se na obrazovce před vámi objeví plocha, která zobrazuje vaši koupelnu, podobající se čtverečkovanému papíru. Prográmek obvykle v sobě obsahuje průvodce, který vás provede celým procesem modelování vlastní koupelny. S jeho pomocí si nejprve zadáte rozměry místnosti. Do vzniklého půdorysu zakreslíte okna a dveře. Jakmile jste s tím hotovi, můžete začít zařizovat. K dispozici máte velkou databázi zařizovacích předmětů, které postupně vkládáte do nákresu. Skříňky, pračku, vanu, umyvadlo, toalety, všechno nezávazně zkoušíte, zda by se to do prostoru koupelny vešlo, a jak by to vypadalo.


Hodně zábavy!

Hlavní výhodou tohoto zařizování je, že si vše můžete zkusit nanečisto. Když se vám vana nevejde pod okno, jednoduchým tahem myší ji přesunete. Můžete zkoušet různá provedení a styly. Zařizování pomocí plánovače je vlastně celkem zábavná hra. Zejména, když se vám podaří stáhnout prográmek 3D. 

Tak hodně zábavy!
 


Foto: www.modernlivingdesigns.co.uk