Tři inspirativní příklady

Skleněný dům nebo také Johnsnův dům, nesoucí jméno svého architekta, postavený v roce 1949 v Connecticutu, je velmi inspirativním příkladem moderní architektury. Tento dům je vlastně box se čtyřmi skleněnými stěnami zasazenými do ocelového rámu. Dům jako by plně splynul s přírodou. Proto na něj lze pohlížet také očima zelené architektury.

Druhý, unikátní skleněný dům navržený Tonic Design je dalším příkladem moderní skleněné architektury. Oba domy najdete na území Spojených států.

Třetí, velmi zajímavý projekt Leonardovy Skleněné kostky designované 3Deluxe, který byl dokončen v roce 2008, najdete v sousedním Německu.

Tyto krásné neobvyklé skleněné stavby jsme zde představili především pro potěšení a rozvinutí vaší fantasie, nyní se o krok přiblížíme k reálnému životu, neboť ryze skleněné stavby obývá vskutku málokdo. Tyto stavby slouží jako reprezentativní budovy, ať už se jedná o sídlo galerie, budovu velvyslanectví nebo vedení globální společnosti.

 

Sklo je in

V poslední době, především v souvislosti s koncepcí nízkoenergetických domů, se sklo zařadilo mezi velmi populární anorganické stavební materiály. Široké uplatnění skla ve stavebnictví v žádném případě nemá dlouhodobou tradici, sklo donedávna sloužilo pouze jako výplň okenních či dveřních otvorů. Skleněné stavební prvky jsou oblíbené jak v interiéru, tak v exteriéru. Sklo má velmi dobré tepelně izolační vlastnosti. Pokud jde o exteriér, velmi se cení také jeho odolnost vůči korozi, což však neznamená, že by sklo nebylo korozí vůbec ohroženo, ale odolává kyselému než zásaditému prostředí. Koroze skla se projevuje ztrátou lesku, kdy na jeho povrchu vzniká tenká vrstva šedobílého zákalu. Nicméně sklo je velmi módním a praktickým stavebním doplňkem. Velmi oblíbené jsou především skleněné stěny.

 

Nejen v bance

Skleněné stěny ve formě dělících příček dnes nepotkáte pouze v komerčních objektech, ale také v oblasti bytové výstavby, protože tento stavební materiál jde ruku v ruce s moderními trendy bydlení. V mnoha novostavbách proto často najdete jednu i více skleněných stěn. Tyto stěny dodávají interiéru nejen světlo, ale také jej opticky zvětšují a navíc mu propůjčují lehkost a vzdušnost.

Prosklené stěny jsou oblíbenou součástí moderních obývacích pokojů a jídelen, ale můžete se s nimi setkat také v kuchyni.

Prosklená atria se stala součástí interiéru soukromých domů a bytů, kde vytvářejí velký prostor uprostřed a umožňují jednotlivým zónám, aby na sebe navazovaly, aniž by byla zapotřebí chodba. Atria jsou jako stvořená pro pěstování i hodně velkých pokojových rostlin.

Pro stavbu koupelen se s oblibou používají skleněné tvárnice, známé jako luxfery, dále skleněné zástěny, skleněné dveře, o zrcadlech a skleněných doplňcích ani nemluvě.

Ve skleněném domě žije málokdo, ale v částečně skleněném domě si přeje žít čím dál více lidí. 

Skleněná dělící příčka

Pokud se vám líbí skleněné dělící příčky, ale připadají vám poněkud nebezpečné, měli byste vědět, že se k její instalaci používá tvrzené dvojité sklo, přičemž obě jeho části jsou k sobě slepeny silikonem. Deska je ukotvena ke stropu i k podlaze.

Výhodou skleněných dělících příček je, že je můžete dodatečně umístit do již hotových interiérů, aniž byste potřebovali provádět nějaké další zásadní stavební úpravy.

Prosklená stěna místnosti, dělící příčky a atria, to vše jsou zajímavé stavební prvky ze skla, s jejichž pomocí si můžete vykouzlit alespoň částečně skleněný dům. Ty domy, které jsou pouze ze skla, působí sice velmi zajímavým dojmem, ale než pro běžné žití jsou vhodné spíše jako komerční objekt či reprezentativní prostor. A co vy, chtěli byste žít ve skleněném domě?


Foto1:

Známý Johnsnův dům hrdě nese jméno svého architekta.

Foto2:

Unikátní dům navržený Tonic Design je dalším příkladem americké skleněné architektury.

Foto3:

Leornardovu Skleněnou kostku najdete na území sousedního Německa.

Foto: www.joemarks.com, www.architecturelist.com, www.repository.demaniore.com


Text: Markéta Veselá