Pro někoho je nepředstavitelné, že by měl opustit pohodlné město a přestěhovat se na nudnou vesnici. Pro jiného je naopak děsivá pouhá představa, že by se měl vzdát klidu na vesnici a vyměnit ji za rušné město. Nabízí se tady otázka: kde je život pohodlnější?!

Výhody života na vesnici
Když se řekne vesnice, většina lidí si představí klid, krásnou přírodu, čerstvý vzduch a přátelské vztahy se sousedy. A ono to takhle nějak funguje. Vesnice je příslibem poklidnějšího životního stylu, kdy nejste rušeni neustálým provozem, nemusíte poslouchat troubení aut ani hučení fabrik, nejste nuceni dýchat vzduch plný výfukových plynů a jiných škodlivin. Se sousedy máte k sobě blízko, navzájem si pomáháte a funguje zde jakési pravidlo: jeden za všechny, všichni za jednoho.

Nevýhody života na vesnici
A teď pěkně z toho druhého konce. Pokud se odstěhujete na vesnici, budete to mít všude daleko. Pokud ve vesnici nebude alespoň malá jednota, budete muset jezdit na nákupy do města. K životu na vesnici už neodmyslitelně patří vlastnictví auta, bez kterého se tady obejdete asi jen stěží. Také pokud máte rádi noční bujarý život, asi budete zklamaní, protože na vesnicích to takhle není. Tady se konají možná 2-3 akce za celý rok a to pouze, pokud se najdou nadšenci, kteří se tomu chtějí věnovat.

bydleni ve meste

Výhody života ve městě
Město představuje příjemnou dostupnost všeho, na co si jen vzpomenete: lékaře, obchody, kluby, bary, školy, školky - to všechno tady máte doslova na dosah ruky. Další výhodou městského bydlení je pohodlí, kdy se nemusíte starat o baráček a pokud žijete jen v pronajatém bytě. Povinnosti jdou za jeho majitelem, nikoli za vámi. Kdo má rád akce, večírky, noční život a všechno s ním spojené, ve městě si přijde na své - především pak v těch větších.

Nevýhody života ve městě
Za nevýhody města můžeme považovat nečistý vzduch, do kterého se mísí nejen výfukové plyny dopravních prostředků, ale i výpary z komínů místních fabrik a továren. Další nevýhoda je ta, že zde nemáte takový kontakt s přírodou, a když už, tak maximálně v podobě nějakého malého parčíku, kde si stejně neužijete moc soukromí, protože je zde zpravidla hlava na hlavě. Život ve městě je také podstatně dražší, o čemž se sami přesvědčíte, pokud si zkusíte srovnat ceny domů na vesnici a ve městě, kdy se částky kolikrát liší i o několik set tisíc korun.

A jak jste na tom vy? Máte raději rušné město nebo klidnou vesnici?