Vyberte si odborníka, který peníze vložené do nákupu keramického materiálu zúročí.


Jak poznáte skutečně dobrého obkladače?

Většinou na vás hned nebude mít čas. Zkušený a dobrý řemeslník už bude mít jistě dopředu nasmlouvány zakázky. A zájem ostatních mluví sám za sebe. Proto počítejte s tím, že na dobrého obkladače si budete muset pár dní počkat. Když ve smluvený termín zazvoní u vašich dveří, nezlobte se na něj, že se rovnou nevrhá do práce. Jak říká Roman Pommer, předseda Cechu obkladačů: „Skutečný profesionál si nejdřív zmapuje prostor a důkladně si promyslí průběh spáry. Spára musí probíhat nejlépe celou půdorysnou plochou z místnosti do místnosti a pokud to dovolí stejný formát obkladu a dlažeb, měla by probíhat ze stěny do podlahy a obráceně. Řemeslník se musí snažit o co nejmenší dořez v koutě, aby spáry probíhaly přes roh, aby u zárubní nevznikaly úzké pruhy obkladů nebo dlažeb a jiné nešvary“.


Promyslete si celkové vyznění prostoru

Ještě než obkladač začne, ujasněte si spolu, zdali vnímáte stejně dominantu daného prostoru, místo, ke kterému chcete přitáhnout pozornost hned po vstupu do místnosti. Může to být vana, hezké zrcadlo, okno, nebo i třeba pěkná řada listel v keramickém obkladu. Při výběru keramického materiálu zvlášť dbejte na velikost prostoru. Marek Vráblík, šéfdesigner společnosti Lasselsberger, výrobce keramických obkladů, k tomu dodává: „V současnosti jsou módní velké formáty obkladů i dlažeb, zdaleka se ale nehodí všude. Pokud máte malou koupelnu, volte raději z menších formátů, optimální jsou 25 x 33 cm doplněné mozaikou. Do větších místností si můžete dovolit na stěny třeba 25 x 45 cm a na podlahy 40 x 40 cm i víc“. Při nákupu nového „kabátu“, ať už je to koupelna, nebo předsíň, nezapomeňte vzít dostatečné množství. Optimální je o 10 – 15% materiálu více. Každá ze sérií keramických obkladů nebo dlaždic je doplněná funkčními i designovými doplňky, které dotvoří žádaný dojem. U dlažeb jsou to nejčastěji sokly, schodové lišty, bordury nebo třeba rozety schopné vytvořit právě onu žádanou dominantu prostoru. „Rozeta je centrální podlahový dekorační prvek. Jsou uzpůsobeny svým formátem tak, aby bez jakéhokoliv dalšího řezání, nahradily čtyři sousední prvky v obkladu či dlažbě. Instalace rozety je úplně stejná, jako dalších obkladů s tím, že formátově jednoduše „zapadne“ mezi ostatní běžně nabízené prvky dlažeb a obkladů“ říká Marek Vráblík. V koupelnách jsou základní obkladačky doplňovány hladkými nebo reliéfními listelami, které mohou někdy mít skutečně nápaditý design. „V rámci jedné série od české zn. Rako nabízíme třeba reliéfní listely, takzvaná bombata, v designu bambusových stonků. Mezi našimi zákazníky doslova letí listely s motivem ptáčků ze série Arde. Milovníci přírodního přirozeného stylu si mohou vybrat třeba listely imitují barvou i povrchem kůru stromů“ říká Markéta Staňková z prodejny MK – Centrum české keramiky v pražských Stodůlkách.


Aby obklad správně držel

Při nákupu keramického materiálu je nejlepší, pokud si rovnou v koupelnovém studiu pořídíte i vhodné prostředky stavební chemie, nebo si necháte poradit od vašeho obkladače. V žádném případě není rozumné na těchto materiálech šetřit. Správný obkladač vám vysvětlí, jaké parametry musí splnit jak lepidla, tak tmely, ale i jak má být upravený podklad. Obkládání na křivý a nevyrovnaný podklad se vám může vymstít. Kdo by chtěl koupelnu, kde se na dlažbě kymácí skříňky, stěny házejí falešné stíny a koutová spára se rozbíhá do nepřijatelné šířky. V současné době se již nabízejí velmi kvalitní vyrovnávací a lepící materiály jako je například LBCS.


Jednou a dost

Po dokončení obkládání se vyvarujte následným opravám, jako je doplňování elektroinstalace nebo třeba následné výměny částí obkladu. Nejdůležitější proto je, celou akci si důkladně promyslet a vybrat si takové nové obklady, které nás ani po letech nebudou svým designem „nudit“. Pozdější opravy v obložené ploše jsou velmi složité, jak říká odborník Roman Pommer, předseda Cechu obkladačů ČR: „Při odstranění několik dlaždic je poměrně velké umění neponičit ostatní, které zůstanou na ploše. V případě, že jsme takto úspěšní, musíme znát sílu nového materiálu. V případě vyšších materiálů nelze nový aplikovat a v případě, kdy je nový materiál slabší, musíme si podklad vyrovnat. To samé platí i při vkládání nových listel nebo bombat. Jinak je nutno si v těchto částečných opravách uvědomit i další podstatnou skutečnost. Tou jsou často nestejné rozměry původních a nových dlaždic, kdy po vyspárování se nestejná rozměrovost ještě zvýrazní.“


Kolik zaplatíte?

Cena je samozřejmě závislá na druhu obkladového materiálu, na regionu i na počtu metrů, ale hned na začátku by zákazníka měla odradit příliš nízká cena, to je zhruba pod 200 Kč za metr čtvereční. Průměrně zaplatíte kolem 250 Kč za metr čtvereční.

Neriskujte při výběru materiálu
Aby výsledné dílo stálo za nemalou finanční částku, kterou vynaložíte, vybírejte pečlivě jak řemeslníka, tak materiál. O vašich potřebách a požadavcích se vždy poraďte s prodávajícím v kamenném obchodě, v koupelnovém studiu nebo v showroomu, kde můžete design obkladů a dlažeb posoudit na vlastní oči a rovněž zkonzultujete své praktické požadavky. Dávno už také neplatí, že „co je dovezené, to je dobré“. Tento mýtus již čeští výrobci překonali a letos přicházejí s novými designy obkladů a dlažeb inspirovanými světovými trendy. Nakupovat dovážené zboží je jednoznačně rizikovější, a proto kontrole jeho parametrů věnujte zvýšenou pozornost. U dováženého zboží leckdy ztratíte možnost reklamace nebo nemáte možnost dokoupení dalšího zboží stejných parametrů – což platí zejména při nákupu keramiky v „akcích“ v různých marketech. Z tohoto pohledu je nákup obkladů tuzemské provenience jistotou, na kterou se vyplatí vsadit.

 

Autor, foto: RAKO