Často však zapomínáme na tiché nepřátele ložnic. Zajímá Vás, kteří to jsou? Čtěte následující řádky!


Narušitelé harmonie

Nevěřili byste, jak málo stačí k tomu, aby Vaši jinak celkem dokonalou ložnici, kde nechybí dostatečně široká pohodová postel se zdravotní matrací, narušila designérská chyba, například v podobě nevhodně zvolené barvy na stěnách. Ložnice má sloužit k odpočinku, a proto by její stěny měly být vymalovány uklidňujícími a spíše chladnými barvami. Můžeme Vám doporučit například harmonizující modrou, nebo třeba lehce nafialovělou. Pokud patříte mezi zimomřivky a studené barvy Vám nesedí ani v ložnici, jděte klidně do meruňkového odstínu. Vždy však dbejte na to, aby Vaše ložnice působila světlým a lehkým dojmem. Provokativních barev, jako je například červená, se raději vyvarujte. Červenou si nechte do kuchyně! A nyní pozor! Nikdy se nenechte přesvědčit k barvě, která Vám nesedí, byť je jakkoliv moderní! Ta by harmonii Vaší oblíbené místnosti narušila natolik, že byste se tu vůbec necítili doma.

Co dále patří k narušitelům harmonie, jsou předměty s ostrými hranami. Nejen učení feng shui doporučuje upřednostňovat spíše kulaté tvary.


Nezdařilá dekorace

Také nevhodné obrazy na stěnách mohou výrazně přispět k narušení harmonie Vaší odpočinkové místnosti. Naproti použití uklidňujících květinových motivů, kterými můžete oživit stěny Vaší ložnice, lze jen doporučit. A nemusíte se omezovat pouze na obrazy. Samolepící dekorace je čím dál více v kurzu. Co dále může přispět k Vašemu pohodovému usínání, je stropní malba. Co si takhle namalovat (nalepit, či nechat namalovat) stádo oveček nebo oblohu plnou červánků na strop?

Stejně tak se raději vyvarujte uprášených poliček plných upomínkových předmětů a dekorací typu suchých slaměnek. V čisté a vzdušné ložnici se Vám bude mnohem lépe odpočívat a také budete méně kýchat!

 

Zloději kyslíku

Zelené rostliny jsou ozdobou každého domu i bytu. Vnášejí do našeho domova život a příznivě ovlivňují životní prostředí. V noci se z nich však stávají bezohlední zloději kyslíku. Proto byste neměli spávat v džungli plné palem, citrusů, fíkusů a kaktusů, třebaže byste měli pocit, že se Vám v tomto prostředí usíná jako v ráji. Jinými slovy, v místnosti, kde spíte, byste neměli mít mnoho zelených kamarádů, jedna rostlina bohatě stačí.

Pokud Vám připadá ložnice bez rostlin příliš smutná, můžete vyzdobit venkovní okenní parapet truhlíky s velkokvětými či převislými pelargoniemi či veselou směsí barevně kvetoucích rostlin. Rostliny se na Vás budou po probuzení přes sklo mile usmívat a v noci Vás přitom neoloupí ani o trošku kyslíku.


Ničitelé soukromí

O významu oddělení ložnice od pracovny jsme se již zmínili v předešlém článku. Takový počítač u hlavy postele, to není nic dobrého. Existuje však mnohem menší, o to však záludnější nepřítel. Jmenuje se mobilní telefon. Milióny lidí na celém světě usínají se zapnutým mobilním telefonem na nočním stolku. Nejenže kdykoli kdokoli, byť náhodně, může narušit Vaše soukromí, ale z mobilu vyzařuje škodlivé záření.

Za narušitele soukromí lze považovat také budíka. S tím se však v dnešním světě často nedá moc dělat.


Spor o zrcadlo

Že máte v ložnici krásný toaletní stoleček a velkou šatní skříň, přičemž nepostradatelnou součástí obou kusů nábytku je velké zrcadlo? Nechceme Vás strašit vyprávěním o upírech a duších, podle odborníků má však přítomnost zrcadla v ložnici negativní vliv na duševní rovnováhu člověka. Pokud se Vám naše upozornění nelíbí a věrného odlesku Vaší krásy se nechcete vzdát, nebo nemáte jinou možnost, kam byste tuto skleněnou plochu umístili, zakrývejte si alespoň na noc zrcadlo či zrcadla hezkým šátkem, třeba takovým, který designově ladí s přehozem na posteli. Přejeme Vám příjemný a ničím nerušený odpočinek ve Vaší ložnici!


Foto: Samphoto