Pohled zvenčí
Snad každý architekt Vám ochotně potvrdí, že moderní trendy bydlení se vyvíjejí velmi slibným a pro lidské zdraví neobyčejně příznivým směrem. Éra unifikované panelákové výstavby je naštěstí dávno překonaná, jedinou otázkou zůstává, co si s těmito panelovými obry jednoho dne počneme, stejně jako kam přestěhujeme jejich obyvatele. Současným a poměrně dlouhodobým trendem je opustit ruch města či velkoměsta a zařídit si bydlení na jeho periferii. Avšak populární bydlení v satelitních městečkách už nějakou dobu nepředstavuje tu úplně nejnovější alternativu v oblasti bydlení. Nezbývá než se zeptat: A co ji tedy představuje? Odpověď zní: Alternativní projekty tzv. přirozené architektury.

Alternativní projekty
Alternativní projekty tzv. přirozené architektury vycházejí z ústřední myšlenky, že příroda a stavba by měly tvořit jeden harmonický celek. Jako lidé jsme neoddělitelnou součástí přírody a náš domov by měl být proto obklopen zelení. Prostředí kolem sebe bychom neměli násilně přetvářet, ale spíše do něho zakomponovat jednotlivé stavební prvky. Význačným rysem těchto projektů je snaha o co možná největší ekologičnost staveb, zejména pokud jde o spotřebu energie. S tím úzce souvisí známá koncepce nízkoenergetických a pasivních domů.

Většímu rozšíření alternativních projektů přirozené architektury bohužel brání jedna zásadní překážka, a to, že si je většina z nás zatím nemůže dovolit, anebo dává přednost jiným životním hodnotám. 

Nové pojetí zahrady
Co se v souvislosti s bydlením dále změnilo, to je nové pojetí zahrady. Mohutnou převahu nad jejím užitným charakterem získává estetický dojem. 

Kromě krásné zahrady si přejeme si mít co možná nejvíce soukromí, zároveň si však kolem sebe nechceme nastavět nevzhledné bariéry. Dalším trendem je tedy snaha chránit si své soukromí prostřednictvím přirozených dělicích prvků, jako je například živý plot. Čím dál větší popularitu si také v našich podmínkách získává zahrada koncipovaná v duchu feng shui. 

Pohled zevnitř
Když nahlédneme dovnitř, zjistíme, že rostoucí nároky ohledně našeho životního standardu se zrcadlí v touze po větším komfortu. Jinými slovy jsme stále náročnější. V koupelně si přejeme mít krásnou vanu (jen tak mimochodem žhavým trendem je vana zabudovaná do podlahy), designový nábytek vyrobený třeba z tropických dřevin a zajímavé doplňky. S jejich množstvím se to však nesmí přehánět. 

A co je trendem ve světě kuchyní? Z kuchyňského interiéru by měla vyzařovat čistota a zdraví. Teď nemluvíme o hygieničnosti, ale o designu, třebaže to jsou v jistém smyslu spojité nádoby. Stejně jako ostatní součásti obytné zóny by měla kuchyně působit lehkým a vzdušným dojmem. Trendy je dát sbohem přemíře zařizovacích předmětů a nadbytečné dekoraci. Ty bychom měli nahradit několika originálními kousky a klást důraz především na funkčnost, tedy zdůraznit primární účel, ke kterému slouží. 

Co se týče ložnic, ty by měly být příjemnou oázou klidu a pohody. Ústředním prvkem je zde nepochybně kvalitní a především pohodlná postel včetně matrace. Součástí této klidové zóny by neměly být žádné rušivé prvky třeba ve formě neforemných skříní. Pokud vám dispozice interiéru neumožňují zařídit si vlastní šatnu, jsou zajímavou alternativou vestavěné skříně. Ty šetří prostor, působí velmi kompaktním a elegantním dojmem a navíc jsou zajímavou dominantou místnosti.

Špičkové spotřebiče
Nejen do kuchyně patří inteligentní spotřebiče, které udělají většinu práce za nás. S jakými novinkami se můžete v této oblasti setkat? Pojďme zmínit alespoň tzv. úzké myčky nádobí, které se vlastně zmenšily navenek a zvětšily uvnitř. Přestože jejich šířka je pouze 45 cm (na rozdíl od běžných 60 cm), naskládáte do nich několik souprav nádobí. 

A co nás ve světě myček nádobí nejvíce zaujalo? Jejich pohodlnější obsluha. Dálkové ovládání již není součástí pouze garážových vrat, televize, digestoře, ale nově i myčky nádobí! Svědčí o tom například novinka Whirlpool ADG 555.

Zdroj foto: houseplansandmore.com