S rozvojem a moderností ekologického bydlení dostaly zelenou i některé velmi netradiční materiály a technologie. Moderní individuální a originální nízkonákladová výstavba vsází na energeticky nenáročné a snadno obnovitelné či recyklovatelné materiály.


Jedním z originálních řešení je stavba, která vznikla v mladé Boleslavi-Michalovicích. Novou, originální stavbu rodinného domu vyprojektoval pražský ateliér SEA (Skupina ekologické architektury). Jednopatrová stavba se vyznačuje proskleným průčelím, originálním zastřešením, jakýmsi "deštníkem", a zateplujícím opláštěním z balíků slámy. Jde o symbiózu moderny a ekologie. Cena stavby vyšla na půldruhého milionu korun.


Nejde o tuzemský vynález. Čeští tvůrci se rozhodli následovat své anglické kolegy, kteří již před několika lety vstoupili radikálně do moderní hi-techové architektury obdobným projektem v londýnské čtvrti Islington. Architekti Sarah Wigglesworthová a Jeremy Till se zbavili předsudků, pominuli všechny dosud známé zavedené postupy i materiály a zaměřili se na lokální a amatérské techniky.


Betonové desky nahradil recyklovaný beton, ocelové nosníky zastoupily drátěné konstrukce vyztužované kamením, místo železobetonových jader staveb se využilo pytlů se stavebním odpadem z jiných staveb, které se zateplily slámovými lisovanými balíky.


Česká varianta byla jistě na trochu profesionálnější úrovni, ale aby vás případné napodobení více bavilo, můžete vložit do projektu trochu iniciativy a originality a vymyslet třeba alespoň vlastní
interiéry. V obdobném duchu. Postel v ložnici by mnohla mít například slámové matrace. Povlečení s designem slámy se dá rovněž pořídit, pokud vím, pořídil jsem ho na dobírku v jednom zásilkovém domě.


Foto:
SEA Architekt, s.r.o.