Nejmodernějším trendem v oblasti pěstování rostlin v interiérech jsou takzvané živé obrazy.
Živé obrazy (z anglického originálu LivePicture®) jsou používáné v hotelech, restauracích, nákupních centrech, kancelářích a díky čistému a jednoduchému způsobu pěstování, také ve zdravotnických zařízeních. Když si živý obraz pořídíte domů, výrazně oživí váš interiér a můžete si být jisti, že zaujme každou návštěvu. Květiny, které se vejdou i do nejmenší garsonky

zivy obraz

Proč název živý obraz?
Jednoduše proto, že se o živé obrazy skutečně jedná. Obraz je tvořen rostoucími rostlinami a je ohraničen rámem. Je na vás, jaké květiny ze širokého výběru běžných pokojových rostlin zvolíte i jaký k nim vyberete typ a velikost rámu. Nemusíte se obávat nepořádku z hlíny, rostliny jsou pěstovány hydroponicky, tj. pomocí živného roztoku. Díky tomu mohou mít živý obraz doma i ti, kteří jsou alergičtí na plísně, hrozící v klasických květináčích vyplněných substrátem. Živé obrazy výrobou kyslíku a zachycováním jemného prachu přispívají ke zdravému vnitřnímu klimatu a také zlepšují akustiku v místnosti. A navíc jsou zkrátka krásné.
Instalace živých obrazů je rychlá a snadná, základem jsou pouze nosné rámy, závěsné kapsy a systém závlahy bez nutnosti čerpadla či přívodu elektrické energie. Obrazy se dají jednoduše upravovat a doplňovat. Díky integrovanému sytému zavlažování je zálivka potřeba jen jednou za 4 až 6 týdnů, takže se obrazy hodí i pro ty, kteří často a dlouhodobě cestují.

zive obrazy v kancelari

Pohled na mech uklidňuje

Ačkoliv jsou živé obrazy velice nenáročné na podmínky, ne všude se jim daří. Zcela nevhodným místem jsou například místnosti bez přístupu denního světla, typickým příkladem jsou koupelny. Pokud byste i přesto na takových místech rádi měli živý obraz, je skvělou volbou obraz vytvořený z mechu. Mech používaný do živých obrazů se před použitím tzv. stabilizuje – speciální patentovanou technikou se voda v rostlinách nahradí biologicky rozložitelným konzervačním přípravkem šetrným k životnímu prostředí. V optimalních podmínkách takto vytvořený obraz z mechu vydrží až deset let. Nároky na údržbu jsou nízké, mech stačí občas mírně rosit, čímž ho zbavíte i prachu. Nízké a vysoké bochánky mechu jsou různě zabarvené, mají různou strukturu, což lze využít při rozmanitých plastických kombinacích.

mechovy obraz

Rámy mohou mít povrchovou úpravu v jakékoliv barvě tak, aby přesně zapadl do stylu vašeho interiéru. Podobně lze tuto metodu aplikovat na velké rostliny, části keřů nebo stromů a vytvořit tak unikátní zelené solitéry.

Líbí se vám představa, že se každé ráno probouzíte pod čerstvou zelení? Vstupní investice je samozřejmě vyšší než u běžných obrazů či rostlin, ale díky své variabilitě vám budou živé obrazy dělat radost po mnoho let a pohled na ně vám nikdy nezevšední.