Pokud se jedná o zpracování úrody, jistě je mezi důležitými vlastnostmi i to, zda ve zpracovaných plodech uchováme vitamíny.


Jak vůbec taková sušička pracuje?

Samotná sušička je sestavena ze základní jednotky, sušících sít a víka. Síta se skládají nad sebe, díky čemuž můžete sušit nejen pár kousků, ale také velké množství. Právě tato variabilita je velkou výhodou, protože nás množství zpracovávaných potravin nijak nelimituje. Sacími otvory v základní jednotce je nasáván vzduch, který se ohřívá na teplotu nastavenou termostatem a je rozváděn mezi jednotlivá síta.


Zajímá vás, co všechno se vůbec dá sušit?

V podstatě kromě zeleniny a ovoce lze sušit houby, bylinky a šípky. Díky termostatu si nastavíte sílu ohřevu a sušička již pracuje za vás.

Pokud rádi sami tvoříte různé ozdoby z přírodních materiálů, jistě oceníte i možnost toho, že lze sušit květiny, bobulky a lístky, díky čemuž si můžete na vaše výtvory nasbírat a usušit i opravdu netradiční materiál.


Jakým způsobem musíme potraviny připravit k sušení?

Plody, které chcete zpracovat by měli být vždy zralé a očištěné. Pozor dávejte zejména na houby, na kterých tradičně ulpívá mnoho nečistot a určitě by jste nechtěli, aby vám jehličí plavalo v polévce.

Peckovité ovoce odpeckujte, urychlíte tím sušení.

Z jaderníkovytých druhů ovoce odstraňte jadýrka, pak ovoce nakrájejte zhruba na 0,5 cm plátky. Pokud chcete zamezit případnému zhnědnutí u hrušek a jablek, namočte je před vlastním sušením do vody s citrónovou šťávou.

U zeleniny je třeba opět nakrájení na půl centimetrové plátky. Obzvlášť kořenovou zeleninu můžete také nastrouhat na hrubém struhadle.


Správné sušení by mělo probíhat v rozmezí 50-55°C. Doba sušení záleží nejvíce na množství vody obsažené v sušených potravinách a také na velikosti plátků.

Nikdy neurychlujte dobu sušení tím, že přidáte na teplotě, při vyšší teplotě totiž zničíte vitamíny a to by byla opravdu škoda. K tomu teplota nad 85°C ničí nejen vitamíny, ale také barvu a vůni ovoce.


Kam a jak vlastně uložit sušené plody?

Nejlépe je sušeným plodům v plátěných sáčcích nebo ve sklenicích s pevně uzavíratelným uzávěrem. Samozřejmostí je také uložení v tmavém prostoru s nižší teplotou. Díky tomu potraviny déle vydrží a udrží si také barvu a vůni.


A co říci na závěr?

Rozhodně sušička ovoce stojí za pořízení. Obzvlášť v dnešní době plné chemie a konzervantů je výhoda mít možnost využít darů přírody bez vedlejších chemických účinků.