Proto se vyplatí, pamatovat na nálady počasí předem a zařídit malým chatařům alespoň malou demoverzi dětského pokoje. Přinášíme Vám hned několik praktických tipů.


Koutek postačí

Vzhledem k tomu, že na chatu či chalupu jezdíme, abychom co nejvíce času strávili venku, (v případě osamělé nemovitosti, kterou neobýváme celoročně, se ani nevyplácí investovat do příliš drahého vybavení), se bude dětský pokojík od toho, který děti obývají doma, poněkud lišit. Bude sloužit spíše jako jakési útočiště před nevlídným počasím, kde se dítko zabaví, dokud se počasí trochu neumoudří. V menších chatách či chalupách, kde obvykle není prostor k vybudování samostatné dětské ložnice, postačí i dětský koutek. Ten může snadno vzniknout včleněním mobilní zástěny nebo vystavěním zídky. Když si dáte s výběrem materiálu a provedením záležet, vznikne zajímavá součást interiéru, která designu Vašeho letního sídla jen prospěje.


Je více dovoleno

Na chatě či chalupě není obvyklé příliš úzkostlivě uklízet, s trochou písku na podlaze verandy nebo kouskem jehličí uvnitř chalupy se prostě počítá. Vždyť to jsou přírodní smítka! Děti zde proto také mají větší volnost, jejich rodiče jsou mnohem benevolentnější, co se udržování pořádku týče. Proto jim mohou dovolit hračky, které jsou ve sterilním domácím prostředí, kde se obden luxuje, takřka nemyslitelné. Jednou z věcí, která udělá dětem radost, je velká tabule a barvené křídy. Když začne pršet, mohou si doma kreslit. Je to zase něco jiného, než obyčejné pastelky, kterými si kreslí doma.


Nábytek a design

Malé kutily jistě potěší, když jim v jejich koutku či pokojíku vyrobíte malý pracovní stolek, kde mohou vytvářet různé předměty ze dřeva, šišek, tvrdého papíru, ale i třeba z kamenů. (Tip pro Vás: Děti si také rády hrají s hmotou. Můžete jim vyrobit i těstíčko z hladké mouky, vody a trošku soli.) Ještě malé sedátko a dítko bude spokojené, třebaže bude muset být zavřené celý den v chalupě. K ukrývání materiálu a součástek malým kutilům jistě dobře poslouží proutěné koše či truhly. Poetický interiér Vaší chalupy na rozdíl od šíleně barevných plastových kontejnerů na kolečkách rozhodně nezkazí.

Pokud jde o postýlku, záleží na povaze, možnostech a velikosti nemovitosti, zda je možné ji umístit vedle pracovního stolku s příslušenstvím. Kdyby to šlo, dítko by jistě uvítalo, že má vše na jednom místě. Skoro jako doma. V případě, že to nepůjde, bude se radovat alespoň ze své malé dílničky umístěné v jeho vlastním koutku.


A to ostatní?

Přestože světlo svíček je velmi romantické, dlouhodobým kutěním či čtením při svíčkách byste si Vy i Vaše děti zkazili oči. Dětská lampička by proto na dětském stolku neměla v žádném případě chybět. Co by dále nemělo chybět, to je police s knihami. Za dlouhých deštivých dní či večerů si zde mohou číst nejen děti.

Malé děti si hrají nejraději na zemi. Na to je třeba pamatovat a vybavit podlahu malým koberečkem, kožešinou, či hrací dekou. Zde stojí za zmínku, poohlédnout se po jiných motivech, než jsou šedivé dálnice. Do venkovského prostředí by se spíše hodila hrací deka s motivem farmy, co myslíte? A ještě něco, co se týká především koberců. Třebaže návštěva nezvaného hosta chaty či chalupy není během Vaší nepřítomnosti zcela vyloučena, dávejte přednost přírodním materiálům.


A poslední dobrá rada na závěr. Do polic s dětskými knihami a hračkami nepatří žádné kusy porcelánu a předměty, které jste si před lety přivezli z dovolené. Nechte dětem jejich vlastní prostor, kde si mohou volně hrát!

Přečtěte si také: Koupelna s nádechem Skandinávie