Opatrně se štětcem!
Kdy
ž přijde řeč na novou koupelnu, většina lidí ihned automaticky uvažuje o barvě. Můžeme zde klidně začít. Mám rád žlutou, naše koupelna bude žlutá. Ona má ráda zelenou, já modrou, takže si uděláme červenou koupelnu. Každý máme tu svou oblíbenou. Ale víte, že ne každá barva se do koupelny hodí?

Odborníci varují zejména před použitím příliš tmavých odstínů. Tmavé barvy opticky zmenšují prostor a vaše temná koupelna by tak mohla působit až klaustrofobicky. Naproti tomu doporučují pastelové odstíny. Velmi pěkně vypadají růžové nebo tyrkysové dlaždice, ve starších koupelnách se setkáte s barvou avocado, champagne nebo třeba s burgundskou. A vidíte, jsme zpět u tmavého odstínu.

Pokud stále trváte na tmavém barevném odstínu, doporučujeme vám, nedělat všechny stěny tmavé, ale zvolit metodu kontrastu. Vhodné doplňky pak vaši koupelnu pěkně doladí.


Promyslete design

Pokud jste si již ujasnili barvu, na řadu přichází design. Tomu se budeme podrobněji věnovat v následujících článcích, neboť design je kapitola sama pro sebe, mimochodem velmi široká, a zaslouží si trochu více pozornosti. Obecně lze však říci, že design závisí na velikosti a koupelny a na tzv. neměnných součástech, které jsou v ní umístěny. Existuje nepřeberné množství stylů, které lze řadit do skupin. Na trhu působí mnoho výrobců. Vzhledem k tomu, že v případě koupelny se jedná o dlouhodobější investici, je třeba, zvážit volbu designu stejně opatrně jako výběr barvy. 

 

Jedna nebo dvě?

Kdo má velký dům nebo apartmá, ten si může dovolit dvě koupelny. Je to velmi praktické, zejména v případě vícečlenné rodiny, jejíž členové ráno opouštějí dům zhruba ve stejnou dobu. Odpadnou tak známé boje o koupelnu, zejména u dospívajících dětí. Když se rozhodnete pro dvě koupelny, můžete si udělat jednu pánskou, a druhou dámskou.

Pokud však váš obytný prostor není natolik prostorově velkorysý, abyste si mohli dovolit dvě koupelny, můžete tu stávající buď rozdělit, alespoň opticky, anebo ji alespoň vybavit větším počtem umyvadel.

Všechna umyvadla nemusí být vždy umístěna ve stejné výšce, jak to vidíte na našem obrázku. Pokud v domácnosti žijí malé děti, ocení, když budou mít jedno umyvadélko umístěno tak, aby na něj dosáhly, a mohly si u něho pohodlně vyčistit zuby. Nebo si zde hrát.

A nemusí se jednat jen o děti.

Pokud máte dvě koupelny, pamatujete na to, že všechno musíte kupovat dvakrát.


Vana nebo sprcha?

Jeden by chtěl obrovskou vanu, druhému bohatě stačí sprcha. Věřili byste, že tato otázka volby mezi koupací vanou a sprchovým koutem je nejčastějším zdrojem sporů dvojic, které si zařizují novou koupelnu?

Problém vzniká zejména v případě malé koupelny, kdy si z prostorových důvodů nemůžete dovolit obojí. Když je koupelna natolik malá, že se do ní vana prostě nevejde, a zbývá místo pouze a jen na sprchový kout, není co řešit.

Sprcha i koupel, obojí má své výhody. Někdy může být řešením umístění pračky do kuchyně. Získáte tak kousek potřebného prostoru, který vám zde chybí, a pořídit si vedle sprchového koutu alespoň malou vanu.

Dalším řešením, známým především z panelových domů, je zasklení vany, která pak může sloužit také jako sprchový kout.

 

Ne každý to má snadné

Jenže ne každý z nás je zcela mobilní. A koupelna je místo, kam civilizovaní lidé poměrně často chodí, a také místo, kde každoročně vzniká velké množství úrazů, v případě lidí se sníženou mobilitou to platí dvojnásob. Výrobci moderních koupelen na to již naštěstí pamatují, a tak se na trhu objevuje celá řada šikovných produktů, jako jsou například podložky proti uklouznutí, nebo vany s nízkými postranními dvířky, které lze snadno otevřít, čímž se snižuje riziko vzniku úrazu při pohybu směrem do a ven z vany.

Taková dvířka se nevyrábějí pouze u speciálních van, ale můžete si je pořídit také do sprchového koutu. 


Foto1:

Když přijde řeč na koupelnu, automaticky uvažujeme o barvě. Je to vlastně podobné jako s výběrem šatů. Na rozdíl od oděvu, dlaždice nelze jen tak jednoduše svléknout. Naše růžová koupelna působí celkem elegantně, co myslíte?


Foto2:

Pokud si nemůžete dovolit dvě koupelny, můžete alespoň opticky oddělit její části, anebo si pořídit dvě umyvadla.

 

Foto3:

Ne každý z nás je plně mobilní. Současný trh na to naštěstí pamatuje a můžete si tak pořídit jak vanu s postranními dvířky, tak i sprchový kout.

 

Text: Markéta Veselá
Foto: http://www.mcnkitchens.co.uk, http://www.qssupplies.co.uk, http://www.prokeramik.de