Pokud vlastníte menší zahrádku, jistě je vhodnější variantou postavení pergoly. Ta tolik zahradu opticky nezmenší a přitom splní přesně to, co od ní požadujete.

 

Například v městských zástavbách je pergola mnohdy jediným řešením, jak si zachovat soukromí.


Pergola je vlastně jednoduchá většinou dřevěná konstrukce, umístěná buď samostatně nebo navazující na venkovní terasu domu či jinou jeho část.

Pergola nejčastěji vytváří nějaké zákoutí blízko domu, díky kterému můžete odpočívat mimo dům, grilovat či jen tak při víně posedět s rodinou a přáteli i v podmínkách, kdy počasí prostě nechce spolupracovat.


Při stavbě pergoly je důležité, aby všechny její součásti ladily s okolím a byly vyvážené.

Tradičně nejvhodnějším materiálem na stavbu pergol je dřevo. Nejlepší je použít tvrdé dřevo, které je méně náchylné k různým deformacím vlivem působení počasí. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, ale za kvalitu je prostě dobré si připlatit, přeci jen je zárukou trvanlivosti a kdo by rád stavěl něco, co mu za pár let přestane sloužit a on bude muset vše dělat znovu.

Základové sloupky pergoly můžeme pořídit ze dřeva, kovu nebo betonu či kamene.


Záleží jen na vás, jaký materiál upřednostníte vzhledem k umístění a pojetí pergoly. Pokud má sloužit jen jako úkryt před stínem a nechcete pevnou stříšku, je na řadě vymyslet, jaké rostliny nejlépe využít a vytvořit díky jejich použití stín.

Vhodné jsou vinná réva, chmel či různé typy břečťanů. Díky použití popínavých rostlin nejen dosáhnete zastínění, ale také vytvoříte velmi příjemný kout, kde právě rostliny dodají vašemu tělu pravý odpočinek.


Desatero k pergolám


Berte ohled na sousedy, ať již výškou či velikostí stavby.


Určete si šířku fošen. Ona stabilní pergola potřebuje silnější fošny a ne jen nějaké tenké laťky. Obecně platí, čím širší fošny, tím větší stabilita.


Pokud stavíte na větrné straně pozemku, mějte vždy na paměti, že pergola bude přeci jen vystavena náporu větru, proto by měla být pevná a stabilní.


Krytky na kůlech nemají pouze ozdobný charakter, ale ony také chrání svrchní část sloupku.


Větší stabilitu pergole dodají diagonální vzpěry.


Při stavbě pergoly je důležité přesné vodorovné připevnění příčného rámu.


Montujete-li místo klasického sedlového nosníku dva trámky na vnějších stranách sloupků, musí být připevněny vždy vodorovně a také ve stejné výšce.


Rozestup mezi zarážkami musí být vždy stejný, proto dobře měřte.


Přírodní materiály jsou velmi pěkné, ale nevydrží věčně. Pořiďte si tedy vhodné přípravky na jejich ošetření, rozhodně se to vyplatí a prodloužíte životnost pergoly.


Čekáte na poslední z desatera?

Ano, i to pro vás máme….užijte si pergolu, krásné chvíle v jejím stínu si totiž plně zasloužíte.