Zelená koncepce

Koncepce zeleného nábytku je založena na tom, že se při výrobě tohoto druhu nábytku používají buď ryze přírodní materiály, nebo materiály, které během výroby nepoškozují životní prostředí. Člověk, jemuž je zelená koncepce blízká, vyřazovaný starý či nadbytečný nábytek buď někomu věnuje, nebo zjistí u výrobce, zda a za jakých podmínek by jej vzal zpátky. Jeho nově pořizovaný nábytek pak bude vyroben buď z přírodních materiálů, jako je například bambus, přírodní latex, nebo ze zelených recyklovatelných materiálů, o nichž pojednává následující odstavec.

 

Zelené materiály

Jedním z těchto materiálů jsou recyklované ocelové pružiny. Proč zrovna ocelové? Protože ocel je ve srovnání s ostatními kovy mnohem trvanlivější, a tak není třeba vyrábět další. Na výrobu nového nábytku se jednoduše použijí staré ocelové pružiny. Další zelená výhoda těchto ocelových pružin spočívá v tom, že obvykle nekončí na skládkách, protože se neustále recyklují.

Stejně tak lze použít také zachovalé nožičky staršího nábytku. Zajímavá je rovněž výroba nábytku z větví stromů, kdy takřka nepoškozené stromy žijí dál.

Dalším materiálem, který se používá k výrobě zeleného nábytku, jsou lepidla a mořidla vodové bázi.

Vraťme se nyní k bambusu.


Bambusový nábytek

Proč se bambusový nábytek považuje za zelený? Protože se jedná o ryze přírodní materiál. Na rozdíl od běžných zástupců říše rostlin typických pro výrobu nábytku, bambus není dřevina, ale travina. (Možná jedna z nejvyšších travin, neboť dorůstá až do výšky čtyřiceti metrů.) To je velmi podstatný rozdíl, protože rychle roste, a není zapotřebí vysazovat nové stromy, jak je tomu v případě teakového, palmového, dubového, třešňového, javorového, nebo jiného druhu dřeva. V tom se bambus trochu podobá ratanu, který se zase vyrábí u liány, zde opětovná výsadba stromů a obnova vykácených lesů také není nutná. A přestože bambus není dřevina, pevnost bambusového nábytku se často blíží nábytku dřevěnému.

Bambus se používá k výrobě zástěn, polic, doplňků a dekorativních předmětů, nádobí nevyjímaje, ale i postelí, křesel a skříní.

Pokud jde o výrobu zahradního nábytku, zde má své nezastupitelné místo.

Výhodou bambusového nábytku je mimo jiné také jeho příznivá cena.

Recyklované neznamená druhořadé

Mnoho z nás má tendenci, pohlížet na recyklovatelné a recyklované zboží jako na zboží podřadné jakosti. Možnost recyklovat bychom však neměli vnímat jako něco, co nám jako spotřebitelům škodí, ale naopak, jako něco, co nám pomáhá jako lidem. Nábytek z přírodních a recyklovatelných materiálů je navíc zdravotně nezávadný a je pro člověka naprosto přirozený.


Je zelená koncepce úspěšná?

Lidé přemýšlejí o přírodě a obnovitelných zdrojích mnohem více, než tomu bylo před několika desetiletími. Pořádají mezinárodní konference na evropské i celosvětové úrovni, v některých vyspělých státech se zelená čím dál úspěšněji včleňuje do právních předpisů, a zelené politické strany se již nepovažují za skupiny extremistů. Než se však rozroste počet spotřebitelů, kteří akceptují zelenou koncepci, natolik, aby bylo normální, nakupovat zelený nábytek, ještě nějakou dobu potrvá. Ekologické, které se stává trendem v oblasti designu, užitého umění, ale i architektury (a to nejen díky koncepci nízkoenergetických domů) se však začíná postupně sbližovat s ekonomickým, což je dobrá zpráva také pro zelený nábytek.

Text: Markéta Veselá
Foto: www.naturaltreefurniture.com