Správná moderní, funkční pracovna musí být zařízená nejen účelně, ale měla by být i pohodlná, inspirativní. Dominantou pracovny je zpravidla pracovní stůl. Psací a jednací stoly vyrábí řada firem v několika typových řadách. Zdaleka už se nedá mluvit jen o velké odbélníkové desce a bytelném soklu s množstvím zásuvek. Moderní domací pracovna by měla být jednoduchá, vzdušná a volná neboli variabilní dle sestav různých tvarových provedení v jednom designu.


Zvláštní pozornost by měla být věnována správnému umístění centrálního pultu s počítačem, respektive monitorem, v příjemné úpravě i velikosti a zdravé vzdálenosti od očí. Důležité jsou světelné podmínky. Monitor by neměl být pokud možno proti oknu, spíš v zastíněném pozadí rohu místnosti s vhodným bočním přirozeným či umělým osvětlením. V dosahu by měly být nejrůznější doplňky, reproduktory zvukových aparatur, výstupy a ovládací zařízení tiskárny, kopírky, telefonu/faxu, příp. dalších zařízení (pult bezpečnostní ochrany).


Židle či křeslo u psacího stolu by mělo být především pohodlné, tedy asi i pohyblivé. V minulosti to bývalo křeslo s područkou, křesla s relativně omezeným podílem čalounění, s čalouněním (návlekovým) ležérního typu, případně s čalouněním volně loženým na konstrukci. V současnosti to jsou jednoznačně mobilní křesla s opěrkou hlavy a opěradly pro ruce.
Doplňkovým nábytkem k pracovním stolům se židlemi jsou nejrůznější úložné prostory, kancelářské registračky (dnes se říká spíš zásuvkové kontejnery), skříně na šanony, knihovny, regály, poličky a široká paleta doplňků. Celá spousta je jich ve vývoji, protože reagují na modernizaci kancelářského vybavení moderními technologickými komunikačními přístroji, hlavně různým nosičům. Moderní kancelářský nábytek má mít certifikaci hygienické nezávadnosti, doklad stvrzující způsobilost podle mechanických zkoušek a pokud možno i certifikát „ekologicky šetrný výrobek“ v sekci kancelářský nábytek.


Pro případ pracovní návštěvy by mělo být pamatováno i na odpočinkový či jednací kout s malým zázemím osvěžení (kávovar, bar).

Vybavení pracovny by nemělo zapomínat ani na chvilky, kdy je třeba si odpočinout - třeba jen pohledem na obraz, kalendář, květiny či akvárium. Drobné doplňky navíc dotvářejí osobnost uživatele, proto je vhodné předem připravit místa pro umístění osobních fotografií, nejrůznějších trofejí, společensky významných uznání (diplomy, vysvědčení a jiná profesní osvědčení).


Foto: Alnus.cz