Pravidlem číslo jedna pro výběr obkladů do menšího prostoru je především stylová střídmost a použití světlých barev. Jak říká Marek Vráblík, šéfdesigner značky RAKO: „U malých koupelen záleží především na udržení čistého výrazu. Všeobecný systém moderního designu spočívá v symfonické skladbě prvků – od začátku je třeba držet všechny prvky v jedné linii. V koupelnách jsou tóny symfonie nahrazeny takovými prvky, jako jsou obklady, dlažby, sanita, baterie, zrcadlo, textilie, okno, dveře, kryty technických částí, osvětlení a další. Při správném namíchání všech těchto „tónů“ docílíte správnou atmosféru koupelny, o kterou jde především. Základní melodii koupelny určuje obklad a dlažba, které vnímáte nejvíc. Je jakousi kostrou koupelny“.


Pomalu už přestává platit pravidlo „malá koupelna = malé formáty obkladů“. Se sílícím trendem zvětšování formátů se stále více prosazuje použití větších formátů i do koupelen panelákových rozměrů. Větší formáty (např. 25 x 45 cm) položené s velmi úzkými spárami obkládané plochy sjednotí, dodají jim eleganci a opticky je zvětší. Vzhledem k redukovanému množství spár se takto obložené stěny i lépe udržují a riziko vzniku plísní ve spárách je menší. Celkovému provzdušnění prostoru prospějí i světlé barvy obkladů doplněné zajímavými listelami. „Vertikálně kladené listely a formáty obkladů jsou dynamizujícím prvkem, kdežto obkladačky a listely použité horizontálně působí uklidňujícím dojmem“ dodává k tomu Marek Vráblík.


Svou praktickou, ale i dekorativní funkci v malé koupelně plně rozvinou mozaiky. Zejména ve světlých barvách jsou pro malou koupelnu ideální. S jejich pomocí zaoblíte hrany u podezdívky vany nebo kolem umyvadla a malý prostor se hned stane méně nebezpečným a útulnějším. Mozaiky v menší koupelně kombinujte s větším formátem obkladu na stěnách a s listelami. V malé koupelně je vhodné listely použít i vertikálně, opticky tak protáhnou případný nižší panelákový strop. V současné době už dávno neplatí, že, co je dovezené, musí být nutně nejlepší. Tento mýtus již čeští výrobci dávno překonali. Z široké palety mozaiek si můžete vybrat například u tradiční značky RAKO. Ta, kromě tradičních mozaiek 2,3 x 2,3 cm a 5 x 5 cm letos nově uvádí na trh i obdélníčkové mozaiky např. u sérií City, nebo proplétanou mozaiku ze série Dolce Vita.


Velmi účinnými pomocníky se vám v malé koupelně stanou zrcadla a vhodně použité umělé osvětlení. Koupelnu doslova oživí nasvícení všech míst, kde se pohybuje vodní hladina, jako je vana nebo umyvadlo. Odlesky světla na obkladu stěn koupelně vdechnou život.


Protože investice do bytové keramiky si žádá nemalé prostředky, o vašich potřebách a požadavcích se proto vždy poraďte s prodávajícím. „Vybírejte si solidní firmy, kamenné obchody a vzorkovny, které umožňují prohlédnout si vybírané obklady minimálně ve formě fyzických vzorků nebo lépe v podobě vzorových realizací. Při nákupu vždy počítejte s 10 až 15% rezervou, ale i přesto raději nakupujte tam, kde je možno i po delší době materiál dodatečně dokoupit. Vyhýbejte se proto nákupům v „akcích“, které mají omezenou platnost a dále již není možné zboží koupit“ radí produktový manager společnosti Lasselsberger Petr Machoň.


A jak se o keramiku v koupelně starat? „Vystačíte s běžnými čistícími prostředky dostupnými v drogerii. Vybírejte však ty, které neobsahují abrazivní složky. Na keramiku, zvláště keramické obkládačky a sanitární keramiku, proto v žádném případě nepatří písek! Ostré maličké částice mohou v keramice způsobit škrábance, v nich se časem může usazovat špína“ dodává Petr Machoň. S dobrým úmyslem tak můžete napáchat více škody než užitku. Naopak, nic nemůžete zkazit, když vsadíte na osvědčený babský recept a použijete běžný kuchyňský ocet (správně řečeno osmiprocentní roztok kyseliny octové). Jednoduše si poradí s vodním kamenem i se zbytky železitých usazenin lidově nazývaných rzí. Povrch obkladů a dlažeb se stopami vodního kamene v podobě zdrsnělého matného povrchu stačí potřít octem, nechat chvíli působit a opláchnout.


Čím menší koupelnu v bytě máte, tím větší pozornost vyžaduje. Stejně jako obrovský rozložitý strom roste sám a bez pomoci, ale o jeho miniaturní variantu, bonsaj, se musíme pečlivě starat a promýšlet každý krok při péči o ni. Pečlivě malou koupelnu naplánujte a nechte ji pod rukama ožít a vyrůst… 

Autor: RAKO