Aby tomu tak bylo, zkontrolujte svého obkladače, že spárování začne pečlivým vyškrábáním lepidel, která vystoupila kolem obkladu při lepení. Zamezíte tak nevzhledným flekům, vzniklým pokud se tmavě šedé lepidlo na obklady dostane do přímého kontaktu se světlejší nebo barevnou spárovací hmotou. U drobných mozaik, kolem kterých by se lepidlo pracně vyškrábávalo, používejte rovnou bílé, k lepení malých formátů určené lepidlo. Spárovací hmoty jsou v současné době nabízeny v nepřeberné šíři barev. Obecně však platí, že do exteriéru a na podlahy patří šedá spárovačka. Na podlahových plochách dochází k zanášení, a to téměř nikdy rovnoměrnému. Výsledkem je pak nesourodě barevný povrch spáry.


V koupelně můžete popustit uzdu své fantazii, nikdy však nezapomínejte jaká má být základní funkce spárovacích hmot, to znamená hlavně nevsakovat vodu, nevytvářet prostředí pro množení bakterií a zamezovat vzniku rizikových míst v keramickém obkladu. Novinkou v této oblasti je spárovací hmota GF s vlastností DRY EFFECT značky LBCS (Lasselsberger Ceramic System). Drtivý podíl hydrofobizujících přísad z ní dělá prakticky nenasákavý povrch mezi formáty keramického obkladu, a to v dvaceti pěti rozmanitých odstínech. Nejoblíbenější však přesto zůstává univerzální bílá a nebo hnědá (bahama) k béžovým a tmavším obkladům přírodních barev. Při estetickém řešení jakéhokoli obkládaného prostoru je třeba si uvědomit, že výrazné barvy spárovacích hmot potlačují výraz povrchu keramiky. Ta se pak méně zúčastní na celkovém ztvárnění plochy. Proto jsou silné a extrémní barvy vhodné především pro méně nápadité či jednobarevné druhy obkladů, které lze tímto způsobem oživit. Opakem je ale originální, osobitá keramika s výrazným projevem. Zde se barevné zvýraznění spáry příliš nevyplácí.


Spárovací hmoty se dělí na cementové a epoxidové, přičemž do koupelny se standardně používají spáry cementové. Po ukončení spárování neodkládejte okamžité odstranění cementových zbytků. Produktové řady stavební chemie LBCS nabízejí profesionální čistící prostředky, ale pozor! Miroslav Levora, specialista značky LBCS radí: „Specializované čistící prostředky jsou vysoce účinné a velmi usnadní hlavní úklid po obkládání, je však třeba mít na paměti, že jsou na bázi kyselin, proto je nezbytné dodržovat návod a správně je ředit. Jinak může dojít k odplavení cementové složky spárovacích hmot a k setření barevného pigmentu“.


Veškeré informace o spárovacích hmotách společnosti LASSELSBERGER najdete na www.lbcs.cz


Autor: RAKO