Žádné zbytečné ohýbání 
Pohodlí při práci pochopitelně vychází z ergonomického uspořádání pracovního prostoru, stejně jako všech potřebných nástrojů a pomůcek. Pokud máte kuchyni řešenou tak, že se při vaření musíte často ohýbat, do spodních zásuvek pro hrnce, pro čisté nádobí k myčce a pro pekáček do trouby, záda Vám večer po kuchyňském maratónu s nutnou dávkou škodolibosti připomenou, že po celý den střídavě musela zaujímat polohy, ze kterých nebyla právě nadšená. A po takové kuchyňské dopravní špičce, například v době pečení vánočního cukroví, či přípravy nějaké hostiny k důležité příležitosti, jako je oslava narozenin, se Vám může klidně stát, že se bez maséra či analgetik neobejdete! Takže, milé dámy, ale i pánové, heslo číslo jedna pro komfortní vaření zní: Žádné zbytečné ohýbání! 

Jak na to
Že se nám to snadno řekne, ale Vám těžko udělá? Nebojte, u prostého sdělení hesla nezůstane. Podělíme se s Vámi o velmi užitečné a zajímavé tipy, na co se při zařizování a vybavování kuchyně zaměřit, aby Vás záda zbytečně nebolela. 

V prvé řadě je důležitá správná výška kuchyňské linky a v případě ostrůvkové kuchyně také ostrůvků. Vysokým jedincům, zejména těm s dlouhýma nohama, standardní výška linky nevyhovuje. Dnes naštěstí není problém, pořídit si linku a ostrůvek pro dlouhány. Na tento fakt se vyplatí upozornit již při první návštěvě kuchyňského studia. 

Dále je podstatné, aby vzdálenost mezi základními body ergonomického trojúhelníku (mezi lednicí, varným centrem a dřezem) nebyla příliš velká. Pokud tomu tak je, zbytečně se nachodíte, mnohdy s velmi těžkými předměty. 

Šikovné zlepšováky
Mnoha pozdějším nepříjemnostem lze předejít nejen správnou výškou a umístěním kuchyňského nábytku, ale také pečlivým zvážením toho, kam které kuchyňské pomocníky a suroviny umístíte. Nejde jen o to, přidělit těm nejpotřebnějším věcičkám místečko pěkně na dosah ruky. K tomu slouží různé šikovné závěsné programy, na sběračky, nože a obracečky, stejně jako na hrnce, kastroly a pánvičky. Také spotřebiče je možné umístit tak, abyste se k nim nemuseli ohýbat. Kupříkladu takovou myčku nebo menší troubu můžete umístit také výše, než je běžné. Nově přišli designéři dokonce s možností, ukrýt tyto spotřebiče do jedné z hlubokých zásuvek. Jistě to nebude trvat dlouho, než se trouba v šupleti stane celkem obvyklým řešením. 

Podstatné detaily
Nezapomínejte ani na to, že na svou práci potřebujete dobře vidět. Závěsná světla houpající se nad kuchyňskými ostrůvky nejen dobře vypadají, ale také Vám poskytnou dostatek světla. Je však třeba, pověsit je tak, aby Vám při práci nepřekážela. 

Také úklid je nedílnou součástí vaření. Vřele Vám proto doporučujeme, abyste používali systémy tzv. rychlého výsuvu mimo jiné k uložení čisticích prostředků. Neváhejte investovat do kvalitního mopu, díky němuž setřete podlahu v kuchyni během chvilky. Pokud ovšem zvolíte takovou podlahovou krytinu, která se bez obtíží udržuje. 

Jestliže zařizujete novou či rekonstruujete starou kuchyni, myslete kromě designu také na Vaše vlastní pohodlí. Snažte se proto maximálně využít prostor mezi pracovní deskou a horními skříňkami, a to právě k umístění těchto závěsných programů. Pomocníky, jejichž zavěšení není vhodné, naskládejte do šuplíků, které máte na dosah. Dnes Vám možná nevadí, ohýbat se pro každý hrnec, či pokličku, na stará kolena bude však situace jiná. Přejeme Vám příjemné vaření a zdravá záda, která nebolí!

Přečtěte si také: Dětský koutek zkrášlí zahradu