Diamantový kotouč – řezejte s tím nejtvrdším!

Mokré i suché řezání asfaltu, betonu, drátkobetonu, ale i žuly, cihel, keramiky, kamene či laminátu – tam všude byste neměli s běžným řezným kotoučem ani šanci. Při opracování tvrdých materiálů se vám bude hodit jiný kalibr, který si s betonem nebo kamenem poradí jedna radost. Diamantový kotouč je prostě všeuměl na tu nejtvrdší chlapskou práci a neměl by rozhodně chybět v kufru na nářadí žádného kutila.
kufr na naradi
Jak takový kotouč vypadá pod lupou? Skládá se z malých částeček diamantu, které jsou zachyceny ve speciální kovové matrici. Každé zrno je navíc opatřeno vlastním "ostřím", kterých je na kotouči nespočet. Jakmile se zrno opotřebuje, na povrch se dostane zrno nové a koloběh tak pokračuje do té doby, než se vypotřebuje celková kapacita matrice. Jak víme už ze základní školy, diamant je nejtvrdší přírodní materiál – kombinace takového materiálu a funkce "obnovitelných" zrn je velmi efektivní i pro tu nejnáročnější práci doma, v dílně, na chalupě či stavbě domu.

Velikost zrna hraje prim

Neméně důležitá je i samotná velikost jednotlivých zrn diamantových kotoučů. Mějte na paměti, že pro velmi tvrdé materiály, jako jsou keramické dlaždice či obklady, je potřeba vybírat zrno menší s měkčí matricí. Platí jednoduchá poučka: čím tvrdší materiál, tím menší zrno. Pro středně tvrdý materiál – jako je třeba beton – poptávejte spíše tvrdší diamant ve větší koncentraci a s hrubší matricí. A konečně pro abrazivní materiál typu asfalt či pískovec jsou ideální zrna velká s matricí tvrdší a hlavně dobře abrazivní.

rucni naradi

Celoobvodový, nebo segmentový kotouč?

I diamantových kotoučů je celá řada. Základní kategorie, ze kterých můžete vybírat, jsou ale tři: celoobvodové, segmentové a tzv. diamantové turbo kotouče. Celoobvodové vám skvěle poslouží, pokud požadujete dokonale hladký řez. Výborně se hodí pro tvrdší materiály. Naopak segmentové diamantové kotouče vykazují lepší odvod řezaného materiálu a tím dokonalejší chlazení. Turbo kotouče poskytují o něco hrubší řez, ale naopak vynikají dlouhou životností a jsou připraveny k častému používání. Tak vyberte správně a pořiďte si do svého boxu na ruční nářadí diamantový klenot!