Jak najít ten správný odstín a barvu? Vzpomeňte si, kolik práce a uvažování vám občas zabere třeba jen výběr oblečení, kolikrát se převléknete, než jste spokojeni? U fasády bohužel možnost převleku nemáte, proto stojí za to důkladně popřemýšlet nad tím, jakou fasádu domu oblečete.

Vybíráte-li si barvu v obchodě, dejte si pozor. Ona totiž jinak vypadá barva na malém kousku kachlíku a nebo ve vzorníku a jinak bude vypadat na velké ploše. Barva nemívá v prostoru rovnoměrnou barevnost, protože různě pohlcuje a také odráží světlo, ovlivňují ji stíny a rýsující se obrysy okenních parapetů, balkónů nebo střech.


Při výběru barvy si uvědomte, že to je volba na dlouhou dobu a je třeba si zvolit barvu, která vás hned tak neomrzí a také takovou, která vám po pár letech nebude vadit. Módní výstřelky jsou sice hezké, ale po nějaké době je většinou nahradí zcela jiné.


Máte-li jasno v barvě, je na řadě vymyslet, jakou strukturu by měla fasáda mít. Na fasádě lze za pomoci použití různých velikostí zrn v omítce vytvořit mnoho plastických efektů. Od těch nejjemnějších až po výrazné rýhované nebo štukované struktury.

Právě výraznější plastické struktury dokáží fasádu velmi výrazně změnit co se týče jejího vzhledu.


V podstatě se k barevné fasádě můžete dopracovat dvěma způsoby. První je nanesení fasádní barvy na bílou omítku, druhým je nanesení tenkovrstvé barevné omítky. Fasádní barvy se většinou nanášejí na rekonstruované domy při náhradě stávajících omítek.

U novostaveb jsou využívány barevné tenkovrstvé omítky namíchané v požadovaném barevném odstínu.

Z hlediska chemického složení fasády rozdělujeme na akrylátové, silikonové a silikátové.

Akrylátové barvy jsou velmi oblíbeny pro svoji nenáročnost na zpracování, díky čemuž vyhovují nejvíce domácím řemeslníkům.

Silikonové barvy jsou nejkvalitnější barvou, jakou na fasádu můžete použít. Jsou vysoce prodyšné pro vodní páry a také jsou odolné proti vnější vlhkosti. Právě tato vlastnost je u fasády velmi důležitá, vlhkost totiž může způsobit fasádě a potažmo celému objektu velmi mnoho potíží. Fasádní barva chránící dům proti vnější vlhkosti je prostě to nejlepší možné řešení.

Silikátové barvy jsou trošku náročnější na kvalitu podkladu. K tomu, aby pevně přilnuly je třeba, aby byl v podkladu obsažen křemen. Při nanášení silikátových barev je třeba pečlivě ochránit sklo a parapety. Silikátové barvy totiž mohou naleptávat sklo a to pak již nejde vyčistit.


Všechny barvy jsou v dnešní době vyráběny tak, aby odolávaly vodě a byly zároveň i stálobarevné.

Omítky lze také dělit podle způsobu balení na minerální a disperzní. Minerální koupíte ve formě prášku, který přímo na místě namícháte s určeným množstvím vody. Tento druh omítek je nejčastěji využíván při rekonstrukcích starších objektů. Barva má nejlepší prodyšnost pro vodní páry a velmi dobře přilne k povrchům.

Disperzní omítky jsou výrobci dodávány již namíchané v požadovaném odstínu. Požadovaný odstín namíchá počítač a pak stačí omítku pouze před použitím promíchat a nanést.

Na závěr je třeba říci, že kvalitní fasáda potřebuje odborníka. Pokud jím nejste, raději využijte služeb stavební firmy.

Člověk sám o sobě totiž nezvládne během krátké chvíle nanést fasádu na celou plochu objektu. Barva rychle zasychá a pokud ji nanesete na vícekrát, nemusí k sobě již přilnout a do budoucna může odpadávat.


Ať už jste rozhodnutí fasádu renovovat nebo ji děláte při novostavbě, rozhodně ji plánujete mít na hodně dlouhou dobu. Už jen proto svěřte tak náročnou práci raději odborníkům.