To vám prozradíme. Předtím však několik praktických rad.

Hrací deky jsou malé

Výhoda hracích dek spočívá v jejich přenosnosti. Když se svým dítětem někam vyrážíte, na dovolenou, nebo návštěvu ke kamarádce či k babičce, hrací deku jednoduše přibalíte. V případě potřeby ji rozvinete a vaše dítko si na ní může spokojeně hrát. Někdy ani nebudete potřebovat svou vlastní, dětskými dekami je vybaveno mnoho dětských koutků. A jak jste si jistě všimli, v souvislosti s baby boomem je ve světě dospělých těchto dětských ostrůvků čím dál více. Pro každodenní hraní v dětském pokojíčku je však hrací deka poměrně malá. Děti se během hry často přemísťují a v případě malé hrací deky nebo koberečku pak často sedí na podlaze. A jak správně tušíte, studená a tvrdá podlaha není pro vaše děti to nejlepší. Takový poctivý dětský koberec má spoustu předností. Jen vybrat ten správný.

Který je ten pravý?

Který koberec je tedy ten pravý? Při výběru koberce do dětského pokoje je třeba, vzít v úvahu především věk dítěte, použitý materiál, barvu, vzor či motiv. Pokud jde o použitý materiál, jak bylo uvedeno výše, malé děti si hrají nejčastěji na zemi, což platí především u lezců a batolat. Vzhledem k tomu, že se dítě obvykle dotýká podlahové krytiny také rukama a částmi obličeje, koberec v dětském pokoji by měl být z kvalitního materiálu. Laciné uměliny dětské pokožce příliš nesvědčí! Pořiďte proto raději vlněný koberec. Vaše ratolest si nemusí nutně hrát na peršanu za desetitisíce korun, kvalitní dětský koberec pořídíte i za rozumnou cenu. Zejména když vyrazíte na nákup do arabského světa a umíte přitom dobře smlouvat.

Barva, skvrny a odolnost

Jednobarevné koberce nejsou příliš vhodné. Nejde ani tak o to, že jednobarevné koberce nejsou příliš veselé, ale spíše o praktické hledisko. I to nejčistotnější dítě tu a tam koberci pěkně zaškodí. Vyplatí se mít po ruce pomocníka na skvrny na koberci, například osvědčený Vanish.

Nezapomínejte na to, že koberec v dětském pokoji musí hodně vydržet. Až batole doroste v předškoláka, nebude mít váš krásný koberec zdaleka vyhráno, nebo jej čeká série nejrůznějších pokusů. Heslem zůstává odolnost především.

Malé koberce, velké nebezpečí?

Velkou předností koberce jako celopodlahové krytiny je zateplení místnosti. Kromě toho vám toto řešení ušetří práci při úklidu. Pokud zrovna nedojde k nějaké nehodě, stačí jej vyluxovat. Dřevěná nebo korková podlaha dětského pokoje pokrytá několika menšími koberečky vypadá kouzelně. Nezapomeňte však tyto koberečky k podlaze pořádně přichytit! Dítě, a nejen dítě, po nich může snadno uklouznout a způsobit si zranění.

Co se dětem líbí?

A jaké motivy koberců se dětem líbí? Dětem se líbí zvířecí a pohádkové motivy, chlapečkům autíčka, vláčky atp. Výrobci koberců to dobře vědí, a tak přizpůsobují svou nabídku nejmenším zákazníkům. Hrací deky mívají často motiv silnic či křižovatek se semafory a ulicemi plnými aut. Často se také setkáte s dalšími tematickými koberci. Život na farmě, mořský svět, rozkvetlá louka, paluba lodi, zábavní park, různá povolání, zkrátka a dobře, je z čeho vybírat. Přesvědčte se sami, vyberte to pravé kobercové a udělejte radost sobě a hlavně svým dětem.


Foto: Rali Decor