Proto se přední výrobci oken předhání ve vylepšování parametrů svých výrobků, aby tato okna vyhověla nejen platné ČSN na tepelnou ochranu budov, ale i náročnějším požadavkům na nízkoenergetické a pasivní domy.

K úvahám o úsporách energií nás vedou nejen ekonomické důvody, ale stále více přemýšlíme i o ekologických souvislostech. Dřevo, jak dobře víme, je obnovitelný materiál a při svém vzniku ještě spotřebovává oxid uhličitý, který je jedním z hlavních skleníkových plynů. Využívání obnovitelných materiálů je důležitým předpokladem pro dosažení trvale udržitelného rozvoje.

Dřevěná okna SOLID COMFORT dosahují vynikající hodnoty součinitele prostupu tepla okna Uw=0,70W/m2K, tento profil okna je konstrukčně odlišný od standardně používaných eurooken. Především nemá zafrézovanou rámovou okapnici, proto nedochází k úbytku materiálu na spodní části rámu okna, tím se zlepšuje tepelná izolace v této kritické části okna a zvyšují se hodnoty vnitřní povrchové teploty. Odtok vody je řešen vyfrézovanými odtokovými otvory v rámu, které vyúsťují nad venkovní parapet.

Tato dřevěná eurookna se vyrábí jednak ze čtyřvrstvého smrkového hranolu, ale pokud má stavebník zájem o ještě lepší hodnoty okna, pak si může z nabídky vybrat speciální smrkový hranol Airotherm, který má v sobě vyfrézovány malé otvory, které ještě zvyšují tepelně-izolační hodnoty okna. 

Pro náročné zákazníky jsou v nabídce okna i z naší nejušlechtilejší dřeviny – dubu, ale vzhledem k vysoké tvrdosti a hustotě dubu má tento materiál horší izolační vlastnosti. Samozřejmě vyniká svým vzhledem, specifickou kresbou dřeva a vynikající odolností a životností. 

Další konstrukční změnou proti klasickému eurooknu je větší překrytí křídla přes rám, tím působí profil okna subtilněji v čelním pohledu a přitom se zase zlepšují tepelně-izolační vlastnosti okna. Viditelná pohledová část křídla je pouze 32mm (kryje se 49mm).

Profil okna SC obsahuje tři těsnící profily, proti našim starším profilům je okno
SOLID COMFORT doplněno o vnější silikonové těsnění, které je vsazeno v bočních a horní straně křídla. Spodní část okna je zatěsněna těsněním v rámové okapnici. Středové dorazové těsnění a vnitřní těsnění jsou standardní jako v profilech SLAVOHEAT SL80 a KLASIK SL70. Ale u okna SC jsou od sebe všechny těsnící profily více vzdáleny a proto vznikají dostatečně velké těsnící komory, které zajišťují větší tepelnou izolaci.

Výraznou inovací ve funkci okna SC je i použití nového kování SIEGENIA-AUBI TITAN AF, všechna okna jsou již ve standardu vybavena bezpečnostní variantou kování s bezpečnostními hřiby. Navíc jsou bezpečnostní protikusy v šířce 30mm ještě usazeny v drážce a tím je ještě zvýšena bezpečnostní funkce kování.

Parametry eurooken SOLID COMFORT:

- zasklení izolačním trojsklem  Ug=0,53W/m2K
  SGG PLU4-18-4-18-PLU4, nový teplý distanční rámeček SWS V, argon
- součinitel prostupu tepla rámu smrk  smrk Uf=0,70W/m2K, Airotherm Uf=0,68W/m2K
- součinitel prostupu tepla okna smrk  smrk Uw=0,70W/m2K, Airotherm Uw=0,69W/m2K
- tři těsnění s dostatečně velkými komorami
- mimořádně teplá spodní část rámu - unikátní konstrukce
- vyšší hodnoty vnitřních povrchových teplot
- zesílený profil okna na 92 mm

 

SLAVONA, s.r.o. 
Český výrobce dřevěných oken a dveří
Stálkovská 258, 378 81 Slavonice
tel.: +420 384 493 400, fax: +420 384 493 223
www.slavona.cz

Přečtěte si také: Interiérové vybavení