Převlékněte povlečení

A začněme třeba od ložnice. Zimní deky za letní jste už nejspíš vyměnili. Nyní přišel čas, převléknout také ložní prádlo. Vaši ložnici jistě příjemně letně naladí, když voňavé peřinky povléknete do nějakého svěžího odstínu. Pokud jste příznivci vzorů a zajímavých motivů, usínejte třeba v třešničkách, květinkách nebo pod pestrobarevnými křídly něžných motýlů. Příznivcům jednobarevného ložního prádla se bude dobře spát ve světlé barvě v jejich oblíbeném odstínu. Líbila by se Vám levandulová nebo vanilková?


Natrhejte květiny do vázy

Jestliže nikdo z Vašich blízkých netrpí pylovou alergií, můžete Vaši kuchyni, jídelnu, halu i obývací pokoj zkrášlit stylovou vázou s čerstvě řezanými květy. Růže, kopretiny, slunečnice, jasmín, cokoliv máte rádi. Ložnici a dětský pokoj z toho však raději vynechejte. Příliš intenzivní vůně by Vám nemusela při usínání dělat zrovna dvakrát dobře.


Srolujte koberce!

V létě žijeme více venku. Pokud navíc obýváme dům se zahradou, platí to dvojnásob. Čerstvý vzduch nám prospívá, cítíme se svěží a plni energie. Jediná nevýhoda tohoto způsobu života spočívá v tom, že při chození ze zahrady domů a zpátky (zejména při větších rodinných oslavách, nebo když máme doma čtyřnohé miláčky) toho z venku hodně nanosíme. Stébla trávy, uhynulý hmyz, občas i listy nebo kousky ovoce, to vše na podrážkách bot či pantoflů. Jak se tedy vyhnout neustálému luxování a klepání koberců a koberečků? Jednoduše. Srolujeme je a schováme do sklepa nebo na půdu. Na podzim náš interiér zase příjemně zateplí. A letní podlaha se spokojí s pouhým setřením mopem.


Klidně i vymalujte

Možná i některá ze stěn ve Vašem domově touží po letním barevném osvěžení. Nepřála by si třeba kuchyně, místnost, kde bude přes léto tak teplo, že ji ani chlad dlaždic na podlaze dostatečně nezchladí, namodralý nádech? Vždyť stačí natřít jen jednu stěnu. Pamatujte však na to, že byste měli používat pouze svěží a velmi světlé odstíny! Míchejte tedy s bílou co štětka nebo váleček ráčí!


Natřete i nábytek!

V době dovolených si najdeme čas i na nějakou tu domácí práci. Že některý omšelý kus nábytku již delší dobu hyzdí Vás krásný interiér? Tak ho pěkně osmirkujte a znovu natřete. Stejně tak můžete vyměnit rámy obrázků či fotografií na stěnách. Možná se Vás zmocní i touha, přestavět několik kusů nábytku a vytvořit tak trochu jiný prostor. Tak do toho! A nezapomeňte pěkně otevřít okno, ať k Vám může letní vzduch.


Dopřejte interiéru nový model

Že jste uložili zimní boty a šatstvo do komory a koupili jste si něco nového (samozřejmě letního) na sebe? Udělejte tuto radost také Vašemu interiéru. Nemají kuchyňské židle příliš zašlé sedáky, na nichž se dávno podepsalo jejich každodenní používání? A co potahy na křeslech a na Vašem oblíbeném gauči? A nepřál by si Váš stůl nějaký hezký letní ubrus nebo prostírání? Tak hurá do obchodu s domácím textilem. Že se Vám v tom vedru nechce nikam chodit? To ani nemusíte. Provětrejte webové stránky internetových obchodů.


Dekorace nesmí chybět

V domě, kde vládne citlivá ženská ruka, nesmí chybět ani ta pravá letní dekorace. Nepropadejte však nákupu kýčů, třebaže ve výprodeji lze nyní nakoupit spoustu plastových, kovových, skleněných a jiných nesmyslů, a to již od pouhých třiceti korun. Dejte raději přednost míse třešní nebo limetek a citrónů, skleněné váze naplněné mušlemi či kamínky. Budou šumět pěkně mořem a probouzet ve Vás tu správnou letní náladu. Přejeme Vám krásné léto!