Také si pořizujete co nejúspornější spotřebiče, doma pečlivě zhasínáte a topení stahujete na minimum? A pokud získáte pocit, že to někam vede, tak vás vyvede z omylu další složenka. Sice trochu ušetříte, ale uspořené peníze musíte znovu použít pro platbu za energie, protože dodavatelé opět zvýšili ceny. Hrozí tedy, že brzy nebudeme mít z čeho účty za energie platit. Evropská komise dokonce varuje, že tzv. energetická chudoba ohrožuje až 20 % české populace!

EcoCity Malešice

Podle mezinárodní organizace International Energy Agency téměř 1,5 miliardy lidské populace trpí energetickou chudobou. Toto obrovské množství lidí tedy nemá žádný, nebo jen omezený přístup k energetickým zdrojům. Energetická chudoba, která dosud panovala jen v rozvojových zemích, se postupně přesouvá i do rozvinutých států a pomalu ohrožuje i vyspělou Evropu. České republice zatím nehrozí nedostatek samotných energií, ale nemožnost si je zaplatit.

Pro naše klienty proto chceme stavět domovy co nejméně závislé na nestabilním trhu s drahými energiemi. Chceme jim zajistit bezstarostné a zdravé bydlení v úsporných domech, které budou spotřebovávat co nejméně energie a šetřit tak lidem finance. Nechceme, aby se naši klienti museli v důchodovém věku stěhovat do menšího bytu, protože nejsou schopni platit neúměrně vysoké náklady za vytápění,“ uvádí Jan Řežáb, majitel developerské společnosti JRD, která je jedničkou na českém trhu nízkoenergetického a pasivního bydlení. Právě takové bydlení je řešením, protože díky němu se dá ušetřit hodně energií i peněz.

Park Hloubětín - exteriér

Vysoké platby za energie? Ne v pasivních bytech!

Jak efektivně využívat energetické zdroje se v České republice teprve učíme. Už nyní však své domy s ohledem na energetické úspory zateplujeme, utěsňujeme kvalitními okny, kupujeme šetrné spotřebiče, pořizujeme úsporné kotle a přemýšlíme nad solárními panely, ale stačí to? Jak říká Jan Řežáb, hrozba energetické chudoby je vážná a pro velkou úsporu je potřeba udělat víc.

Jenom na rok vytápění vynaloží běžná domácnost v panelákovém bytě 25−30 tisíc korun. Když si pořídí zdravé bydlení v energeticky úsporném domě, tak ročně při současných cenách za energie ušetří až 15 000 Kč. Ceny všech energií navíc dlouhodobě rostou, takže i úspory se postupem času zvyšují. Máme ověřeno, že naše pasivní domy dokážou ušetřit až 85 % nákladů na vytápění oproti běžným novostavbám.“

Energeticky úsporné bydlení je základ
Úsporných domů je v České republice stále velmi málo. Nejvíce nových pasivních bytů na prodej je v Praze. Přitom směrnice Evropské unie o energetické náročnosti budov předepisuje, aby do konce roku 2020 všechny nové domy byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie. Také v případě rekonstrukcí se stavebním povolením bude nutné dodržovat nové normy. Budovy budou muset být upraveny tak, aby spotřebovávaly na svůj provoz co nejméně energií. Úsporné domy to díky rekuperaci odpadního tepla větraného vzduchu umí. Vzduch odváděný z místnosti totiž předává ve výměníku teplo přiváděnému čerstvému vzduchu. Využívá se i teplo vyzařované domácími spotřebiči, vařením nebo lidskými těly.

Park Hloubětín - interiér

My jsme se pro nízkoenergetickou výstavbu se systémem řízeného větrání s rekuperací tepla rozhodli už v roce 2003 na začátku našeho podnikání. Chceme totiž stavět trvale udržitelné bydlení, které nabízí zdravé a komfortní prostředí, a přitom je šetrné k životnímu prostředí i ke spotřebě energií. V posledních letech jsme šli ještě o krok dál a většinu nových projektů stavíme jako energeticky pasivní. Takové bydlení lidem zajistí výrazné úspory na nákladech za provoz bytu. Ušetří a nemusí se bát energetické chudoby,“ vysvětluje Jan Řežáb.

Důchodci to budou mít těžké
Energetická chudoba nejvíce ohrožuje kvůli nízkým příjmům důchodce. Ty, kteří bydlí v nevyhovujících bytech a domech. V nezateplených budovách se špatnými izolacemi a bez vyřešeného větrání budou muset za energie platit pořád víc a víc. Ale i samotná oprava domu může být nad jejich finanční síly. Na podporu státu dnes nemohou spoléhat. Navíc staré budovy jsou nezdravé. Protože v nich není řízené větrání a lidé sami nevětrají dostatečně, vzduch tu bývá až nebezpečný. Hromadí se v něm oxid uhličitý a jeho vysoká koncentrace způsobuje zdravotní problémy. Pro seniory, kteří jsou citlivější podobně jako děti, to může znamenat zbytečné ohrožení zdraví. Myslete proto na svou budoucnost a zajímejte se o zdravé a šetrné bydlení již nyní.

O výhodách nízkoenergetického a pasivního bydlení, díky kterému ušetříte a nemusíte se bát energetické chudoby, se dozvíte více na www.jrd.cz.