Nepusťte dovnitř teplo ani světlo

Klíčem k úspěchu během dne není větrání, nýbrž zavřená okna. Díky tomu, že dovnitř nepustíte teplo, si v místnostech zajistíte chladnější vzduch. Pokud před odchodem do práce necháte okna otevřená, extrémní vedro prostoupí všechny pokoje vašeho bytu a vy se jej budete v odpoledních hodinách horko těžko zbavovat.

Dalším pomocníkem na cestě k nižším teplotám v interiéru může být tma. Využijte žaluzií a závěsů a zamezte přístupu světla do místností. V ideálním případě kombinujte obojí. Samotné žaluzie k ochlazení prostoru nemusejí stačit, závěsy dokážou pohltit teplo daleko lépe.

TIP: Nejhůře větratelné jsou podstřešní byty. Pokud patříte mezi jejich vlastníky a pořízení klimatizace pro vás nepřichází v úvahu, zvažte alespoň stropní větrák.

Používejte méně spotřebičů

Možná že patříte mezi fanoušky odpolední bábovky, její pečení si ale během parných letních dní raději odpusťte. Proč, ptáte se? Trouba a další spotřebiče se při používání zahřívají a vytvářejí tak další teplo, které zůstává v bytě. Panují-li venku vysoké teploty, horký vzduch jen stěží vyvětráte. Proto nechte troubu raději vypnutou a na oblíbený moučník vyrazte do nejbližší kavárny. Podobné je to i s vařením. Je jasné, že bez jídla se neobejdete, nicméně během tropických dní zbytečně nevyvařujte a raději si připravte lehký salát.

Spěte s okny dokořán

Pravidelné větrání během letních dní nemá smysl, pokud však otevřete okna na noc, čekají vás příjemné benefity. Nahromaděný teplý vzduch se v průběhu noci a především nad ránem krásně vyvětrá. Spánek v chladnějších teplotách má blahodárný vliv na zdraví a budete se po něm cítit daleko více odpočatí, než kdybyste celou noc strávili v uzavřené ložnici.