Dekorace pro každého 
Rok vždycky uteče jako voda a najednou jsou tu zase vánoční svátky. Dekorace, která doma navodí tu správnou atmosféru, nesmí ani náhodou chybět! Mnohdy máme chuť, vytvořit si své vlastní originální vánoční ozdoby, jenže času nikdy není nazbyt. A navíc ne každý je natolik manuálně zručný, aby se jeho představa o vlastnoručně vyrobených ozdobách alespoň z poloviny přiblížila realitě. Proto jsme se rozhodli, že Vás potěšíme tipem, díky němuž zkrášlíte interiér svého domova dekorací, kterou zvládne každý! Jedná se o dekoraci z těsta!

Těsto je základ 
Velká výhoda vánoční dekorace, kterou upečete z těsta, na kterou Vám za chviličku prozradíme recept, spočívá v tom, že nemusíte cestovat do žádného specializovaného obchodu s výtvarnými či jinými potřebami, abyste si obstarali potřebné suroviny. Dokonce se ani nemusíte vydávat na loupežnou výpravu za přírodním bohatstvím. Suroviny na tuto jednoduchou hmotu má totiž běžně doma snad každá hospodyňka. 

Potřebujete pouze hladkou mouku, vodu a sůl, a to v následujícím poměru 3:1:1. Všechny ingredience smícháte a vypracujete v tvárné těsto, se kterým se dobře pracuje. 

Vánoční věnečky
Začátečníkům doporučujeme vyrobit malé vánoční věnečky. Jak na to? Z těsta z hladké mouky, vody a soli nejprve vytvoříte úzké válečky. (Podobné těm, z nichž se připravují třeba bramborové noky). Z těchto válečků upletete copy, které stočíte k sobě, a spojíte do věnečků. Jestliže se Vám bude některý z věnečků rozlepovat, potřete oba jeho konce trochou vody. 

Ze zbylého těsta vykrájejte pomocí formiček na cukroví klasické vánoční tvary, jako jsou například hvězdičky, zvonečky, nebo srdíčka. Děti jistě ocení, když si pohrajete se zvířecími motivy a věnečky ozdobíte rybičkami, oslíky, či prasátky. A co s těmi úplně nejmenšími zbytečky? Vyválejte z nich drobné kuličky! 

Všechny tvary lehce potřete vodou a připevníte k věnečkům. Nezapomeňte udělat do věnečků otvory, kterými protáhnete ozdobné stuhy, abyste je mohli pověsit!

Pečení chvilku potrvá 
Jak mají být věnečky veliké? To záleží na Vás. Když vyrobíte patnáct až dvacet věnečků, můžete jimi ozdobit menší vánoční stromeček. K ozdobení vázy se smrkovými či jedlovými větévkami jich postačí pět o větším průměru. Velkým věncem můžete zkrášlit také vchodové dveře do domu. Ale nepředbíhejme. Věnečky, ať je jejich průměr jakýkoli, nejsou v této fázi zdaleka hotové! Šup s nimi do trouby vyhřáté na teplotu kolem 120 stupňů! Délka pečení závisí na velikosti věnečků, pohybuje se od 4 do 6 hodin. 

Na řadu přichází štěteček
Jakmile dekorace vystydne, přichází na řadu jemná práce se štětečkem a akrylovými barvami. Prasátka zvýrazníte růžově, srdíčka s hvězdičkami nejlépe červeně a drobné kuličky třeba zeleně. Volba barev a rozložení motivů samozřejmě závisí pouze na Vaší fantazii! Jestliže jste na věneček připevnili tvar sněhuláka, nebo soba, vybarvíte ji v patřičných barvách. Aby se věnečky krásně leskly, přestříkejte je na závěr bezbarvým lakem a nechte zaschnout. 

Tip: dekoraci z těsta lze oživit také drobnými větévkami zeleného jmelí, menšími borovými šiškami, lístky cesmíny, nebo šípky. Do extravagantního věnce můžete zasadit i šnečí ulitu nebo bodlák. Dodatečné ozdoby připevníte pomocí speciálního lepidla. 

Tak ať je Váš domov na Vánoce co nejkrásnější!

Foto: Samphoto