Proč podkroví?
Bydlení v podkroví je stále více oblíbené, je to díky několika důvodům. Jedním z nich je, že podkroví poskytuje stejný komfort jako rodinný dům, ale není potřeba stěhovat se pryč z centra města, navíc rekonstrukce není tak finančně ani časově náročná. Odpadají tak starosti s vybíráním pozemku a kopáním základů a jiných výkopů.

Spousta lidí se bojí členitosti prostoru, ale ani ta není na škodu. Lze využít každý kout, například k důmyslným úložným prostorům. Největší výhodou podkrovního bydlení je možnost dokonalého prosvětlení. Střešní okna dokáží vpustit slunce a nabídnout krásný výhled.

Správné podkroví

Nejdůležitějším kritériem při výběru podkroví je jeho lokalita, dispoziční uspořádání bytu, architektonické řešení interiéru a cena. Obecně platí, že pokud by měla být cena vyšší než je standart, měl by mít byt něco navíc – terasu, možnost dalšího patra, nebo jeho umístění v nejvyšší budově v okolí. Díky tomu bude místo tiché, nerušené sousedy a s krásným výhledem.

Nevhodné prostory jsou s velkými světlíky, které značně zmenšují obytný prostor nebo ho minimálně limitují ve funkčnosti. Nevhodné jsou také střechy s nízkými úžlabími, to sehrává roli u rohových podkrovních prostorů, které by pak nemohly být vůbec využity.

Alespoň nad polovinou půdorysu by měla být světlá výška 2600 mm, podchodová výška pod trámy by měla dosahovat minimálně 2100mm a v místech zkosení je nejmenší přípustná světlá výška 1100 mm.

Papírování
V případě rekonstrukce podkroví se nelze obejít bez:
• stavebního povolení - první krokem by tedy měla být návštěva stavebního odboru obecního nebo místního úřadu, kde se dají zjistit informace o podmínkách vyžadovaných při přestavbě podkroví pro danou lokalitu a místo
• znalosti majetkových vztahů v domě – zjišťuje se na Katastrálním úřadě
• v případě památky je nutné povolení od Památkového úřadu

Odborník je nutností

Pří výběru podkroví je potřeba znát názor odborníka, tedy projektanta nebo architekta. Ten dokáže zhodnotit stav podkroví, vyhodnotit zda je prostor vhodný k rekonstrukci. Určitě se vyplatí si vyžádat názory i dalších odborníků, jako statika, který poskytne zásadní informace o vhodnosti navrhovaných řešení. Zažádat by se mělo i o mykologický rozbor, kvůli dřevěným prvkům a zjištění míry napadení dřevokazných hub.

Statika
Důležitým faktorem pro rekonstrukci podkroví, je potřeba znát zda statika stávající konstrukce vyhovuje platným normám a zda bude potřeba sanace (zesílení základů nebo nosné konstrukce). Dalším z problémů může být špatná dostupnost k nosné konstrukci přes jiné byty nebo prostory. V případě, že statika není vyhovující a přístup ke konstrukci je složitý, často se od rekonstrukce odstupuje z ekonomických důvodů.

Krovy a podlahy
Rozmístění trámů, krovů a sloupů je jedním z prvních kroků. Úkolem je vytvořit co největší logické dispozice bytu, tak aby konstrukční prvky nepřekážely a nebránily normálnímu fungování. Trámy a sloupy jsou nejčastěji maskovány pod příčkami nebo se nechávají jako designový prvek. Pro spokojené bydlení v podkroví i sousedů jsou důležité kvalitní podlahy. Ty musí být dostatečně akusticky odizolované, aby se zabránilo vzniku kročejového krku. Klasickým způsobem je namontování ocelová konstrukce, na kterou se nalije beton a položí kročejová izolace.

Teplo v zimě, chládek v létě
Již dávno neplatí tvrzení, že bydlení ve střeše je spojené s horkem v letních měsících a zimou v těch zimních. Současné podkrovní byty mají dostatečné zateplení střešní konstrukce, která dokáže ochránit interiér před chladem i horkem. V letních měsících může být ideálním pomocníkem klimatizace, která již není velkou investicí. V zimě snižuje náklady na vytápění zateplení podkroví.