Se štětcem raději opatrně

Rozhodnutí o barvě je jedním z těch, kdy by se člověk neměl příliš unáhlit. Barva, která nám jednoduše sluší, nebo se nám líbí na sportovním autě, se totiž vůbec nemusí hodit do naší kuchyně. Mnoho lidí dává přednost přírodnímu dřevu nebo velmi decentním odstínům. V módě je však také černá a pastelové odstíny, které sluší především velmi moderním interiérům. Pokud se zajímáte o trendy kuchyní 2008 a 2009 jistě vám neujde, že se na lesklých plochách dvířek nezřídka objevují takové odstíny jako je zelinkavá nebo světle fialová. Fialová barva je momentálně hodně v kurzu a to nejen, pokud jde o kuchyně. Dokonce i Eiffelova věž v Paříži se do ní letos svůdně zahalila.


Pozor na tmavé odstíny

Barva stěn v kuchyni, kuchyňské linky a dalšího vybavení, včetně doplňků, jde ruku v ruce se stylem, který jste pro vaši kuchyni zvolili. Barva, která velmi sluší té nejmodernější kuchyni, může naopak pokazit výsledný dojem z kuchyně pojaté například v rustikálním duchu.

Kromě toho má barva také tu důležitou vlastnost, že ovlivňuje vnímání velikosti prostoru. Velmi tmavé barvy mají tendenci prostor opticky zmenšovat, světlé jej zase zvětšují. Pokud tedy vaše kuchyně není příliš prostorově velkorysá, doporučujeme vám spíše světlejší odstíny. V malé černé kuchyňce byste se později mohli cítit velmi úzkostně, až depresivně, zejména v zimních měsících, třebaže jinak máte tuto barvu v oblibě.

Pokud se své oblíbené barvy nechcete vzdát, můžete například zvolit metodu kontrastu, což v praxi znamená, že necháte vyniknout černé doplňky na pozadí bílých stěn a bílého nábytku. Stejně tak se můžete rozhodnout pro nějaký veselý černobílý motiv. Máte rádi dalmatýny nebo zebry?


Psychologie barev

O tom, jak barvy působí na lidi, bylo provedeno mnoho studií. Volba barvy kuchyně, závisí na mnoha faktorech. Především na soudobých trendech, na věku, ale i na povahových vlastnostech člověka.

Červená barva je teplá, plná energie, vzrušující. Hodně lidí má ve své kuchyni červenou. Pokud jste ten typ člověka, kterému je často zima a chybí mu potřebná energie, červená by vám mohla pomoci. Tato hřejivá optimistická barva totiž stimuluje fyzickou aktivitu, snad proto ji mívají lidé také v ložnici. Červená podporuje chuť k jídlu, a proto se hodí do jídelny, možná mnohem více než do samotné kuchyně. Pokud máte rádi červenou, doporučujeme použít ji v oblasti jídelny nebo jídelního koutu. Je to totiž barva, která pozve člověka dál, vybídne jej, aby se posadil, a dal se s chutí do jídla.

Pokud však potřebujete trochu zchladit, nebo zhubnout, zvolte naopak modrou. Nejen psychologové totiž tvrdí, že chladivá modrá uklidňuje a snižuje chuť k jídlu. Další její výhodou je, že opticky zvětšuje prostor. Velmi dobře vypadá například kombinace modré a bílé. Jako majitelé menší kuchyně ji oceníte dvojnásob.

Zelená barva v kuchyni navozuje pocit čistoty a svěžesti. Dobře vypadá v kombinaci s přírodními materiály, jako je například dřevo.

Optimistická oranžová sluší každé kuchyni i jídelně. Záleží jen na tom, jaký zvolíte odstín, a kolik jí použijete, na kolika metrech čtverečních plochy se objeví. Příliš sytá oranžová totiž bude unavovat vaše oči.


Možná nakonec přece jen raději zůstanete u klasiky. Bílou barvou, dodávající prostoru nádech čistoty, prostornosti a nevinnosti, nikdy nic nezkazíte. Pokud vás však bílá nudí, přimíchejte do ní třeba trochu růžové, žluté, nebo oranžové. Vždy ale uvažujte o barvě v souvislosti s ostatními parametry vaší kuchyně. Pak máte velkou šanci, že jí vámi vybraná barva bude slušet.



Foto1:

Bílou nikdy nic nezkazíte. Pokud vás však samotná bílá nudí, přimíchejte do ní třeba trochu růžové.

Foto2:

Kombinace modré a bílé působí velmi optimisticky.

Foto3:

Samotná černá působí poněkud morbidně, proto je lepší, zkombinovat ji například s bílou.


Text: Markéta Veselá

Foto: www.trendir.com, www.jackiemorris.co.uk