Pro malé i velké prostory

Barový pult nachází své uplatnění především v kuchyních, které nejsou příliš prostorově velkorysé. Majitelé malých kuchyní zpravidla stojí před rozhodnutím, zda ušetřit prostor na úkor nebo ve prospěch jídelního koutu. A pokud rádi vaří, obvykle se rozhodnou pro první z variant. Tedy pro větší pracovní část a poněkud skromnější jídelní kout. Barový pult v tomto případě často nenásilně navazuje na kuchyňskou linku a opticky ji prodlužuje. Při přípravě náročnějších pokrmů či jídel pro větší počet lidí může barový pult nahradit i potřebnou chybějící část pracovní plochy. V běžném životě pak pult slouží jako menší jídelní stůl, u kterého může pohodlně posnídat nebo lehce povečeřet několik osob. Barový pult leckdy představuje mnohem přijatelnější řešení než v rohu se tísnící jídelní stůl se stolujícími, kteří se skoro bojí pohnout.

Šťastní majitelé větších kuchyní volí barový pult spíše jako doplněk, kde mohou svačit, nebo popíjet s hosty víno a konzumovat pochutiny, které k němu neodmyslitelně patří. Připadají si tak doma skoro jako ve svém oblíbeném baru. Přídavný barový pult rovněž představuje praktickou součást vybavení domácnosti, ve které žijí malé děti. Maminka, která vaří, nebo dělá v kuchyni jiné domácí práce, si může své děťátko sedící v dětské židličce přisunout k pultíku a mít ho při práci nejen na dohled ale i na dosah.


Elegantní předěl

Kromě toho, že je barový pult v kuchyni velmi praktický, ve větších místnostech vytváří velmi elegantní nenásilný předěl mezi jídelnou a kuchyní či obývacím pokojem a kuchyní. Je ovšem třeba, neopomíjet estetickou funkci barového pultu, a sladit jeho design s okolním interiérem, který rozděluje na dvě části. V prvé řadě je důležité, sladit materiál a barevnost pultu s ostatním zařízením kuchyně (a místnosti, kterou rozděluje). Klasické venkovské kuchyni, jejímž základem je dřevo, bude slušet dřevěný barový pultík ve stejném odstínu. Pokud máte v kuchyni keramické obklady, stojí za úvahu, zda neobložit barovou desku zbylými obkladačkami. Celý prostor tak bude působit sjednoceným dojmem. V moderních interiérech s kovovým nádechem, kde by klasický dřevěný barový pult působil spíše rušivě, můžete zkusit kombinaci kovu a skla. Jestliže se vaše pracovní deska nebo ostrůvek pyšní třeba mramorem, kamenem či umělým kamenem, dopřejte tento luxus také svému barovému pultu!


Barové stoličky a doplňky

Při výběru barových stoliček dbejte na jejich správnou výšku. I u barového pultíku by měl mít člověk pohodlí, zvláště v případě, že v kuchyni není jiná možnost posezení. Velmi šikovné jsou barové židle, které lze polohovat. Při nákupu barových stoliček tedy nedejte pouze na jejich design, ale také na to, jak se v nich budete cítit. To můžete vyzkoušet, než je koupíte! K barovému pultu patří řada doplňků. Jako příklad jmenujme různé police, které mohou být součástí pultu, či multifunkční sloup, který může barovým pultem procházet, nebo jej zakončovat. Sloup se skládá z nohy a dalších dílů, především košů, které lze postupně dokupovat. Do horní části lze zavěsit halogenová světla nebo skleničky na víno. Jistě jste si tohoto užitečného stylového doplňku k pultu všimli v některém z barů nebo v restauraci. Pokud ne, pozorně se rozhlédněte a nechte se inspirovat!


Foto: Samphoto