Princip rekuperace tepla je jednoduchý. Teplo, které nyní bez užitku vypustíte do ovzduší, recyklujete a opětovně využijete. Obrovský potenciál úspor nabízí jak kuchyně s koupelnou, kde standardně dochází k nadměrné kumulaci tepla, tak obytných místnostech typu ložnice, obývací pokoj. Díky decentralizovanému systému se sami můžete rozhodnout, do kterých místností jednotky instalujete, nutností je pouze to, aby daná místnost měla obvodovou zeď, do které je možné instalovat malou jednotku (je nutné vytvoření otvoru o průměru 16,2 cm).

Jednotky pracují automaticky, potichu a spolehlivě
Samotný proces probíhá tak, že jednotky rekuperace pracují průběžně v různých režimech, tj. zatímco první sada jednotek nasává vzduch zvenčí, ohřívá jej v keramickém výměníků, zbavuje nečistot a následně vypouští do místnosti, druhá sada v ten samý okamžik nasává teplý vzduch z místnosti, ohřívá jím keramický výměník a vypouští do ovzduší. Jednotlivé režimy se opakují v 70 vteřinových cyklech.

Jak již bylo naznačeno výše, domácí rekuperací tepla nedosáhnete jen nižších účtů za teplo, ale také:
- zvýšenou ochranu proti tvorbě plísní
- přívod vzduchu očištěného o pyly, viry, plísně, nadměrnou vlhkost
- ochranu proti hluku zvenčí, který se do nemovitosti dostává v době větrání okny
- ochranu proti hmyzu, který se do nemovitosti dostává v době větrání okny

Díky rekuperaci budete potřebovat vyrobit či koupit až o polovinu méně tepla
Opakovaně využít lze až 91 % tepla, které nyní bez užitku vypouštíte do ovzduší, tj. ušetřit lze téměř polovinu nákladů na teplo, což není málo i s ohledem na fakt, že v České republice trvá topná sezóna od září do května. Zároveň, na vybrané jednotky rekuperace pro domácnost lze získat dotaci od státu!
Informujte se tedy co nejdříve u prodejce tepelných čerpadel či rekuperačních jednotek, jaké jsou možnosti opětovného využití tepla ve Vaší domácnosti.

Více o tom, co je to rekuperace a jak pomáhá firmám i domácnostech po celém světě najdete zde.