Trámový strop s viditelným podhledem, pravidelně členěným do kazet, býval tvořen z dřevěné stropní konstrukce, v antice převáděn do kamene, v renesanci a baroku zase do štuku nebo nahrazován malbou. Kazetou se nazýval ozdobný architektonický prvek, jakýsi vpadlý panel, který má tvar čtverce, obdélníku nebo osmiúhelníku a slouží jako výrazný dekorativní prvek. Nejčastěji se používal právě k obložení stropu. Kazetové stropy zdobí Častolovický zámek, šlechtická sídla, jako jsou Orlík, Lednice, Telč, Švihov, Hluboká.

Současné moderní technologie tvorby kazetových dřevěných stropů výrazně pokročily. Není problém dřevo impregnovat, takže mu nehrozí ani nálety škůdců, poškození červotočem, dřevomorkou nebo plísní. Chránit lze dřevěné oblohy dokonce i před požárem. Impregnacemi se dá dřevo upravit, což ještě podporuje jeho osobitý vzhled, pro který je pak vyhledávané – a přitom se zvyšují jeho dobré vlastnosti.

Trámové stropy výšku místnosti opticky snižují. Kazetový strop přináší určité zdání luxusu
Používá se dřevo skutečné, ale někdy i nejrůznější imitace.
Není však nad pravé dřevo, které je navíc velmi dobrým tepelným i zvukovým izolantem. Hodí se zejména do prostorů s vyšší vlhkostí, například i do koupelen, kde se však doporučuje použití exotických dřevin, které jsou odolné vůči vodě, vlhkosti a navíc velmi dobře vypadají. Z exotických dřevin, například z teaku, se nevyrábějí jenom stropy či obklady, ale používají se díky své odolnosti i k výrobě van či umyvadel.

Pokud se rozhodnete pro dřevěný strop, můžete vybírat z více variant – nejoblíbenější jsou kazetový, anebo trámový. Máte-li vysoké stropy, potom velmi oceníte výhody trámových stropů, které prostor opticky snižují. Přírodní trámy navíc působí opravdu dobře a co se vybavení interiéru týká, lze je kombinovat téměř se vším.
Jednou z možností je kazetová varianta. Desky se vyrábějí z různých dřevin – od jehličnanů, zejména borovice a smrku, přes buk až po exotické dřeviny. K velmi žádaným, i když dražším, patří stropy z modřínu. Ten byl již v dobách antiky ceněný pro odolnost vůči hnilobě a proti všeobecně nepříznivým povětrnostním podmínkám. Má navíc krásnou načervenalou barvu s výraznou kresbou a vystupujícími letokruhy, což je obzvlášť působivé právě u kazetových stropů. Kazetové stropy lze výborně kombinovat s dřevěným obložením stěn, případně podlahou v podobném odstínu. Velmi luxusními variantami jsou ještě intarzie: vykládání dřeva jiným dřevem, dokonce slonovinou (její imitací) či dalšími materiály...

Existují i protipožárními obklady dřevěných trámových stropů. Desky, které chrání před požárem, si navíc v případě požáru zachovávají nosnost a i při malé tloušťce jsou velmi odolné. K dalším protipožárním opatřením patří protipožární bezbarvý nátěr. Při působení případného žáru ohně dojde k jeho zpěnění, které má za následek uzavření a ochranu dřevěného podkladu.
Na trhu jsou výrobky podle potřeby a finančních dipozic: kazetové stropy dřevěné i z náhražkových materiálů. U ruční zakázkové výroby je cena za realizaci jednoho metru čtverečního 4000 – 7000 Kč. Náhražkové polystyrénové desky se dají koupit také za pouhých 2000 Kč na celý strop obýváku kolem 20 metrů čtverečných.


Zajímavé jsou také kazetové systémy kombinující nepřímé osvětlení se změnou intenzity v povrchu stropu, s
vítící fólie, podhledy, stropní fólie, stropní svítidla i stropní podhledy, provedení však zpravidla není ve dřevu a s romantikou už vůbec nemají nic společného....

 

Foto: Truhlářství Jindra, Milan Zajac