A tak stěny můžete vymalovat jakoukoliv barvou, vyrobenou právě pro vlhké prostředí této místnosti. Je samozřejmé, že při použití nátěrových hmot bude údržba vyžadovat trošku jiná specifika, než klasické keramické obklady. V koupelně je totiž nutné počítat s mokrem, vlhkem a s nižší cirkulací vzduchu. Ale nebojte se, protože pokud zvolíte speciální omyvatelné nátěrové hmoty, bude vše v nejlepším pořádku. Omyvatelné barvy vás nebudou limitovat vůbec ničím, jejich barevná škála je stejná, jako u barev klasických a proto si můžete vybrat jakýkoliv odstín. Dokonce si budete moct vybrat, zda chcete nátěr matný nebo lesklý. Pozor na to, aby jste si název omyvatelný nespletli s klasickým drhnutím dlaždiček. To prostě ani ta nejlepší hmota nemusí vydržet. Omyvatelné nátěry vyžadují jen lehčí očistu, ale i tak nemusíte mít obavu, že by běžný provoz koupelny nevydržely.

Další tabu, které s použitím nátěrů můžete vyvrátit je to, že netoužíte jen po hladkých stěnách. Pro ty, kteří mají rádi členité vzory se nabízí možnost zvolit i takzvaný systém sklovláknitých tapet, tedy nátěr imitující plastický dekor. A tak si můžete vybrat od jemnějších struktur až po výraznější vystouplejší vzory.

Pro ty, kteří mají rádi klasiku není vše ztraceno, sanitární keramika totiž rozhodně prošla velkými změnami. Sice je takové obložení koupelny poněkud náročnější, ale prostě si to mnozí z nás ani jinak představit neumějí. Keramiku do koupelny lze rozdělit do dvou základních skupin a to na velkoformátové a mozaikové. Z hlediska geometrie a optického působení stěny směřují nynější trendy k horizontální poloze obkladů a dekorací. Díky tomu se prostor opticky roztahuje do šířky, namísto do výšky. Obložení koupelny keramickými obklady je stále častěji doplňováno a kombinováno s materiály, jako jsou kovy, sklo a dřevo.

Pro dlažbu hovoří jistě lepší možnost údržby, kdy se nemusíte bát poškození. Nevýhodou je mnohem vyšší pořizovací cena, jistě také náročnější položení a lepení obkladů. Přeci jen nátěr a obkládání nejsou to samé.

Pozor také na kvalitní spárovací hmotu, měla by být pro použití ve vlhkém prostředí, aby nedošlo k možnému následovnému plesnivění. Pokud si tedy obkládáte koupelnu sami, nezapomeňte právě na tuto důležitou věc. V neposlední řadě by jste měli myslet na nějakou zásobu dlaždic navíc. Pokud není výrobcem zaručeno následovné možné přikoupení, pořiďte si nějakou tu kachličku navíc. Počítejte s tím, že můžete časem nějakou dlaždici potřebovat vyměnit, což by v budoucnu mohl být opravdu problém. Z tohoto hlediska je mnohdy velmi problematické, pokud máte nakoupeno přesné množství ve výprodejové akci.

Koupelna slouží k očistě nejen těla, ale i duše. Je místem hygieny, ale také relaxu, který je tolik potřeba v hektické době, jakou všichni prožíváme.

Foto: Ideal Standard