Přizpůsobení provozu

Luxus dvou, nebo dokonce více koupelen, kdy jedna patří dámám a druhá zase pánům (nebo jedna dětem a druhá rodičům), si mohou dovolit většinou pouze obyvatelé větších novostaveb. Jestliže na druhou koupelnu není ve Vašem domě místo, nezbývá než přizpůsobit provoz i zařízení té, která má u Vás doma na koupelny monopol. Pokud jde o provoz, je používání koupelny spíše otázkou dohody. V některých rodinách mají dokonce na dveřích koupelny připevněný rozvrh, který přesně stanoví, kdo a v jakém čase bude koupelnu používat. Kromě toho na dveřích koupelny často nechybí ani tzv. rozpis služeb, který zase stanoví, kdo kdy bude tento prostor uklízet. Toto řešení lze použít, pokud koupelna není přímo spojena s toaletou, nebo když v domě je ještě jedna toaleta mimo koupelnu.


Šikovné zástěny

V koupelně je obvykle největší nápor na počátku dne a na jeho konci, tedy ráno a večer. Ráno se vypravujeme do práce, školy, atp., a proto se potřebujeme (zejména příslušnice něžného pohlaví) náležitě umýt a upravit, abychom se po zbytek dne cítili příjemně. Večer zase naše tělo volá po osvěžující sprše nebo po relaxační koupeli. Jestliže vlastníme větší koupelnu, v ideálním případě se sprchovým koutem i vanou, můžeme k částečné ochraně našeho soukromí použít elegantní zástěny. Taková pěkná stylová zástěna nejenže nenásilně oddělí člena rodiny, který relaxuje ve vaně, od ostatních, kteří si sem přicházejí pouze umýt ruce, ale koupelnu také náležitě zkrášlí. Při volbě zástěny je důležité, aby designově ladila s koupelnou a nehyzdila ji.

Kutilové se mohou dát do stavby nižší zídky, kterou lze dále využít k odkládání kosmetických přípravků, které nejčastěji používáme, ostatním doporučujeme zástěnu typu paravánu. Vhodně zvolená zástěna v pozadí soliterní vany učiní z Vaší koupelny tak nádherné odpočinkové místo, že možná budete muset vypsat na dveře také rozvrh koupelí!

 

Všechno dvakrát

Uživatelé společných koupelen si často stěžují, že jejich spolubydlící potřebuje ke svému životu neuvěřitelné množství lahviček, které v koupelně zabírají takřka všechen prostor a ke všemu znesnadňují úklid. Přesněji řečeno – činí jej náročnějším, protože před umytím vany nebo umyvadla, je třeba všechny tyto lahvičky sundat, často i oprášit, a po umytí sanity je vrátit na původní místo (což se ne vždy zcela podaří a vyvolává zlobu zase u majitele lahviček). Další problém zase spočívá v tom, že představa o čisté a uklizené koupelně je velmi individuální. V praxi to vypadá tak, že jeden člověk neustále myje zaplivané umyvadlo plné chlupů a vlasů, druhý tak činí jednou dvakrát do roka, protože mu tento stav nevadí (nebo protože jej pan čistotný nebo paní čistotná s úklidem vždycky předběhne).

Pokud jsou Vám tyto příklady blízké, uvědomte si, že není žádný velký problém, instalovat do koupelny dvě umyvadla. Dvě umyvadla jsou praktická i v případě bezproblémového koupelnového soužití, jejich instalací značně urychlíte ranní a večerní odbavování členů domácnosti. Někoho by mohl zajímat také systém několika zrcadel. A co se výstavy kosmetických přípravků týče, není nad jasně vymezené vlastnictví. Nechť má každý svou vlastní skříňku nebo poličku! Čtyři poličky se přeci vejdou i do té nejmenší koupelny.


Musíš to dělat v koupelně?

Ano, správná otázka. Mnoha zbytečným hádkám o koupelnu lze předejít mimo jiné umístěním některých kusů nábytku také do jiných místností, než je koupelna. Kupříkladu v případě, že žijete pod jednou střechou s dospívající dívkou, která padesát procent času stráveného v koupelně věnuje líčení, je toaletní stolek umístěný v její v ložnici velmi dobrou investicí. A podobných příkladů jistě vymyslíte spoustu i Vy sami. Ne vše, co děláme v koupelně, musíme dělat právě v koupelně. Přejeme Vám pevné nervy, dostatek tolerance a hlavně super nápadů!